Mainos

Jaana pelasti naisen tulipalosta – "Ensimmäinen ajatukseni oli, että talossa on vielä ihmisiä"

Kempeleläiselle Jaana Kilpeläiselle jaetaan tasavallan presidentin myöntämä hengenpelastusmitali ensi viikolla. Kunnianosoitukseen johtaneet tapahtumat saivat alkunsa perjantai-iltapäivänä toukokuussa 2014.

Kilpeläinen istui autossaan matkalla kotiin, kun hän huomasi kotikuntansa Kempeleen yllä suuren savupilven. Hän suuntasi kylän keskustassa sijaitsevan kaupan parkkipaikalle ja paikansi savupatsaan läheiselle asuinalueelle.

Kylällä oli hiljaista. Paloautojen sireenit eivät ulvoneet, vaikka paloasema sijaitsee aivan lähistöllä. Kilpeläinen päätti rientää itse apuun.

Palavan kerrostalon piha oli lähes autio. Vastassa oli vain muutamia ihmisiä. Kilpeläinen muistelee, että asukkaat eivät olleet vielä ehtineet edes soittaa hätänumeroon.

– Ensimmäinen ajatukseni oli, että talon sisällä on vielä ihmisiä. Pyysin eräältä rouvalta, että hän aukaisisi minulle oven rappukäytävään. Parvekelasia kuitenkin putoili päälle sen verran, että hän vain antoi avaimen minulle.

"Hän oli aivan shokissa"

Kilpeläinen ryntäsi sisään rakennukseen ja ryhtyi käymään asuntoja läpi kertoakseen asukkaille, että talossa palaa.

– Toisen ja kolmannen kerroksen välillä savua alkoi olla vastassa jo melko reippaasti. Ajattelin jo, että käännyn ja lähden pois, mutta kuulin ylhäältä avunhuutoja.

Kolmannen kerroksen tasanteella seisoi mies. Hän erottui savun seasta, sillä hänellä oli yllään kirkkaat liivit. Miehen vieressä makasi vanhempi nainen.

– Hän oli aivan shokissa ja piti portaikon kaiteista lujasti kiinni. Sain hänet kuitenkin rauhoiteltua ja irroteltua kaiteesta.

Kilpeläinen ja liiveihin pukeutunut mies kantoivat naisen kerrostalon pihamaalle. Palokunta saapui paikalle pian ja yksi pelastajista tunnisti Kilpeläisen, joka työskentelee sairaanhoitajana Oulun yliopistollisessa sairaalassa.

Kilpeläinen ryhtyi antamaan savua hengittäneelle naiselle ensiapua, sillä ambulanssit eivät olleet vielä ehtineet paikalle.

Savusukellus oli uusi kokemus

Vaikka ihmisten auttaminen onkin Kilpeläiselle päivätyötä, varsinaisista pelastustöistä hänellä ei ollut juurikaan kokemusta ennen Kempeleen tapahtumia.

– 12-kesäisenä olin mukana vapaapalokunnan toiminnassa, mutta se oli lähinnä vain sellainen lapsuuden harrastus. Jonkin verran minulla on kokemusta ensihoidon puolelta, mutta savusukellus ei kyllä kuulunut mihinkään koulutukseen. Se oli aivan uusi elämys.

Kilpeläinen kertoo olevansa ylpeä hänelle myönnetystä tunnustuksesta ja toivoo innoittavansa teollaan myös muita.

– Sanat olivat hukassa vähän aikaa sen jälkeen, kun asiasta kuulin. Olen erittäin otettu, kun tasavallan presidentiltä tulee mitali. Kyllä se hienolta tuntuu.

– En voi kenellekään sanoa, että menkää palavaan taloon tai tehkää niin tai näin. Toivon kuitenkin, että ihmiset auttaisivat toisiaan hädän hetkellä.

Kilpeläisen kanssa naisen pelastanut kirkasliivinen mies, Janne Halunen, palkittiin hengenpelastusmitalilla jo viime vuonna.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.