Torsti Kirvelä vaaransi henkensä rynnätessään pelastamaan liikuntarajoitteista palavasta talosta – talon ikkunat räjähtivät heti miesten päästyä suojaan: "Olen kiitollinen, että naapurinpoika elää"

6:58

Torsti Kirvelä sai tänään hengenpelastusmitalin pelastettuaan liikuntarajoitteisen naapurinsa palavasta talosta. Kirvelä kertoo MTV Uutisten haastattelussa ottavansa mitalin vastaan nöyrin mielin.

Tänään jaettiin kolme tasavallan presidentin myöntämää hengenpelastusmitalia Helsingissä. Mitalit myönnetään "tunnustukseksi erittäin rohkeasta tai neuvokkaasta taikka hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta".

Ylijohtaja Merja Ekqvist luovutti mitalit Jaakko Korhoselle, Mikko Paasille sekä Torsti Kirvelälle.

"Vaimo ensimmäisenä sanoi, että naapurit grillaavat"

Kirvelälle myönnettiin mitali liikuntarajoitteisen ihmisen hengen pelastamisesta tulipalosta. Tieto hengenpelastusmitalista tuli Kirvelälle mieluisana yllätyksenä.

– Olen kovasti onnellinen ja nöyrä ottaessani tämän mitalin vastaan.

– Sitä tuntee tehneensä jotakin, mitä muutkin arvostavat, sillä on sellainen merkitys, kuvailee Kirvelä

Pelastusyön tapahtumat saivat alkunsa heinäkuussa 2018, kun pienestä ikkunanraosta saapui sisälle Kirvelän kotiin pientä palaneen käryä.

– Vaimo ensimmäisenä sanoi, että naapurit grillaavat. Sitten hän nuuskutti uudestaan ja totesi, että nyt tässä hajussa on jotain sellaista, mikä ei kuulu siihen.

– Vaimo ryntäsi parvekkeelle ja huomasi, että naapurin savupiipusta tulee valtavan paksu ja musta savuvana. Silloin minä sain käskyn lähteä paikalle. Laitoin vaatteet päälle ja kengät jalkaan ja siellä huomasin heti, että on tosi kysymyksessä. Talo on todella tulessa.

Palavassa talossa oli liikuntarajoitteinen

Kirvelä tiesi, että naapurin talossa asui liikuntarajoitteinen mies. Hän kokeili avata talon ovea, mikä oli onneksi auki lukosta.

– Siellä tämä naapurin mies istui pyörätuolissa ja keskusteli hätäkeskuksen kanssa.

– Mies sanoi, että öljy palaa ja minä tiesin, että siinä talossa on öljylämmitys. Silloin ajattelin, että jos se palaa ja räjähtää, niin silloin tulee kuumat paikat, kuvailee Kirvelä ajatuksiaan.

Kyseessä oli kuitenkin liedellä palava öljy, minkä kautta palo oli alkujaan lähtenyt liikkeelle. Liikuntarajoitteinen täytyi kuitenkin saada nopeasti ulos talosta.

Kriittiset kaksi minuuttia

Tie, jota liikuntarajoitteinen yleensä käytti mennessään ulos, oli palon vuoksi tukossa. Kirvelän täytyi nopeasti miettiä vaihtoehtoista kulkureittiä ulos talosta.

– Se toinen tie oli olohuoneen kautta todella kapean oven ja vaikeakulkuisen oven kautta. Sain työnnettyä hänet ulos talon seinää vasten.

Miehet joutuivat pysähtymään talon seinän viereen vaikean kulkureitin vuoksi. Vain kaksi minuuttia myöhemmin, talon ikkunat räjähtivät pieniksi sirpaleiksi.

– Joka ei koskaan ole nähnyt tulipalon syttymistä noin läheltä, ei voi ymmärtää, mitä tarkoittaa, kun tulipalo leviää räjähdysmäisesti, toteaa Kirvelä.

"Jälkeenpäin ajattelin, että kaikki olisivat toimineet noin"

Pelastusyksiköt saapuivat paikalle noin kymmenen minuuttia myöhemmin ja kaikki saatiin tulipalolta turvaan.

– Jos me emme olisi huomanneet sitä savua ja paloa, tilanne olisi voinut olla ihan toinen.

Kirvelän mukaan pelastaminen tuntui hänestä täysin luonnolliselta, eikä hän siinä hetkessä osannut pelätä tilannetta.

– Jälkeenpäin ajattelin, että tottakai kaikki tekevät tuolla tavalla. Aika yllättävän moni on kuitenkin sanonut, että en minä olisi tehnyt tuolla tavalla, en olisi mennyt palavaan taloon.

Myös arkeen palaaminen onnettomuuden jälkeen oli Kirvelän mukaan helppoa.

– Minä en ole nähnyt yhtään painajaista, ei ahdistusta, ei mitään. Jos tilanne olisi ollut toinen, jos siinä olisi käynyt huonosti, niin ehkä silloin.

– Olen kiitollinen, että naapurinpoika elää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja