Mainos

Jäämeri lainehtii pian kesäisin vapaana

Pohjoinen Jäämeri ei enää kauan ole nimensä veroinen, uskovat brittitutkijat. Heidän mukaansa meri on jo 20 vuoden sisällä kesäisin täysin jäätön.

Cambridgen yliopiston professori, valtameritutkija Peter Wadhams arvioi, että suurin osa jään sulamisesta tapahtuu seuraavien kymmenen vuoden aikana.

- Kesäinen jääpeite katoaa kokonaan 20-30 vuodessa, mutta jo sitä ennen se supistuu huomattavasti. Noin kymmenessä vuodessa arktisia jääalueita tullaan pitämään avomerenä, Wadhams ennustaa.

Wadhams perustaa arvion maanmiehensä Pen Hadowin aiemmin tänä vuonna tekemiin mittauksiin. Hadowin johtamat naparetkeilijät kairasivat arktisten alueiden jäähän 1500 reikää, joista jään keskipaksuudeksi saatiin 1,8 metriä. Se on liian ohutta kestääkseen kesän yli.

Kaikkiaan Hadowin retkikunta hiihti 450 kilometrin matkan pohjoisten jäätiköiden poikki. Matkallaan he tekivät tuhansia mittauksia paitsi jään paksuudesta, myös lumipeitteestä sekä meren ja ilman lämpötilasta.

Maailman johtaviin valtameritutkijoihin kuuluva Wadhams vertasi Hadowin löydöksiä Britannian laivaston vuonna 2007 tekemiin mittauksiin jään paksuudesta.

Sulaminen voimistaa lämpenemistä

WWF:n ilmastoasiantuntijan Martin Sommerkornin mukaan tutkimuksen tulokset osoittavat, että arktisten alueiden jääpeite sulaa luultua nopeammin.

- Jäämeren jäätiköillä on keskeinen rooli planeettamme ilmastojärjestelmässä. Jos pohjoisen arktinen jääpeite menetetään, maailmastamme tulee hyvin erilainen ja paljon lämpimämpi, Sommerkorn sanoo.

Napajään sulaminen johtuu tutkijoiden mukaan ilmaston lämpenemisestä, mutta se myös osaltaan voimistaa sitä. Tumma merenpinta imee itseensä lämmittäviä auringonsäteitä, valkoinen jääpeite taas heijastaa niitä takaisin.

- Jäätiköiden sulamisen seurannaisvaikutukset tullaan tuntemaan alueilla kaukana Jäämereltä, Sommerkorn varoittaa.

Sommerkornin mukaan jäätikön sulamisen myötä merenpinta nousee ja tulvat, kasvihuonekaasujen pääsy ilmakehään sekä äärimmäiset sääolot lisääntyvät. Köpelösti uhkaa käydä myös monille eläinlajeille, kuten hylkeille ja jääkarhuille.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.