Mainos

Ja näiden erikoisjoukkojen pitäisi olla suomalaissotilaiden priimaa?

Puolustusvoimien terrorismiharjoituksessa paljastunut kuulustelukidutus on äärimmäisen huolestuttava signaali. Nyt ei puhuta varusmiesten ”mopo karkaa käsistä” –tyyppisestä simputuksesta, vaan suomalaisen valiosotilaiden ajatusmaailmasta.

Syytteiden mukaan harjoituksessa oli kyse siitä, että ns. terroristilta piti nyhtää vastauksia. Kahdessa ryhmässä toiminta eteni väkivaltaan ja toisessa vielä rajumpaan toimintaan. Syytetyt ovat myöntäneet tapahtumat, mutta kiistäneet rikokset.

Lisäys: 5.11.: Laajemmin tapahtuneesta tässä uutisjutussa:Kidutuskohu: "Meille annettiin ymmärtää, että vastauksia pitää saada"

Rikosoikeudellinen arviointi on toissijaista. Olennainen kysymys on se, että tällaista ylipäätään pääsi tapahtumaan.

Tapaus sattui kansallisen erikoisoperaatio-osaston harjoituksessa. Tämä kansainvälisiin kriisinhallintaoperaatioihin osallistuva yksikkö muodostetaan merivoimien erikoistoimintaosastosta ja Utin jääkärirykmentistä. Kyse ei ole satunnaisista reserviläisistä, vaan tehtäviin nimenomaan valituista ja palkatuista sotilaista.

Kovat kidutuskuulustelut ovat käytäntöä terroristijahdissa maailmalla. Amerikkalaiset sotilaat tekevät sitä ja epäiltyjä on myös annettu kumppanimaiden salaisten palveluiden kuulusteltavaksi. Kidutus on ollut tavanomaista. Samaan ajatusmaailmaan sopivat myös erikoisyksiköiden ja aseistettujen lennokkien avulla toteutetut salamurhat. Monesti on kuollut myös siviilejä.

Suomalaiset erikoisjoukot eivät tee maailmalla amerikkalaiskollegojen tyyliin ”Find, Fix, Finish” –tyyppisiä kovia operaatioita, joiden kohteena on terroristien tappaminen. Ikävä kyllä näyttää siltä, että suomalaiset ovat halunneet samaistua tähän maailmaan.

Harjoituksen tapahtumat ovat kuitenkin hälyttäviä siksi, että ne kertovat suomalaisten erikoisjoukkojen joidenkin sotilaiden ajatusmaailmasta. Kuulusteluja tehtiin useassa ryhmässä, mutta kuitenkin kahdessa mentiin yli. Kuulustelijoita oli yhdessä ryhmässä kolme ja toisessa kaksi. Kukaan ei näissä sanonut, että "hei, näin ei voi tehdä". Miksi?

Tarkoitus ei ole kyseenalaistaa kaikkia erikoisjoukkojen sotilaita. Oli myös kuulusteluryhmiä, joissa toimittiin sääntöjen mukaan.

Kuitenkaan kyse ei ole yksittäistapauksesta, vaan paljon vakavammasta oireesta. Vaarallisesta ajatusmallista, jossa tarkoitus pyhittää keinot.

Tällaisen voi yrittää mieltää huumoriksi tai suomalaisten erikoisyksiköiden keskinäiseksi kuittailuksi. Tapauksen nykytietojen mukaan pääepäillyt, kuulustelijat, ovat merivoimista ja kuulustelukidutuksen uhrit Utin jääkäripataljoonasta, jonka sotilaita oli myös harjoituksen johtoportaassa. Varmaan ”veljellistä kilpailua” yksiköiden välillä on, mutta kidutuskuulustelut osoittavat harkintakyvyn pettäneen. Jopa romahtaneen, kun yhden ns. terroristin peräaukkoon oltiin tunkemassa esinettä tai peloteltiin sillä.

Näiden sotilaiden pitäisi olla suomalaista priimaa, parhaimmista parhaimpia. Valiosotilaita. Heitä koulutetaan jatkuvasti ja osaamisesta maksetaan palkkaa. Tapaus osoittaa, että koulutuksessa on menty pieleen pahasti. Valintakriteerit on syytä syynätä ja kouluttajat vaihtaa.

Siviilissä poliisi peruuttaa kansalaisilta aselupia paljon pienemmistäkin jutuista.

Valtaan liittyy aina vastuu. Tällaisia erikoisjoukkoja koulutetaan vaativiin tilanteisiin, joissa sotilailla pitää olla harkintakykyä. Sen puute johtaa omiin tappioihin. Toki jos harjoitellaan tilannetta, jossa sotilas on joutunut vihollisen vangitsemaksi ja tapoja kestää kovia kuulusteluja, niin lähtökohta on toinen. Sellaisesta ei ollut kyse.

Kiduttamalla saadun tiedon arvo on sitä paitsi äärimmäisen kyseenalainen. Uhri voi kertoa mitä tahansa saadakseen kidutuksen loppumaan.

Taitavat poliisikuulustelijat saavat enemmän irti kuin julmat sotilaat.

xxx

Ja vielä:

Mielenkiintoista jutussa on myös se, että puolustusvoimat ei missään vaiheessa kertonut tällaisesta tutkinnasta, eikä poliisikaan pitänyt sitä tiedottamisen arvoisena. Molemmat organisaatiot kuitenkin kertovat tapahtumistaan päivittäin. Outoa toimintaa.

Korjaus: 30.10: Jutun tutki pääesikunnan tutkintaosasto, joten poliisin arvostelu tällä kertaa turhaa.

Tämäkin tapaus tuli ilmi tiedotusvälineille - IS oli uutisoinnissa terävin ja ehti ensin - tulleen vinkin ansiosta. Kiitos siitä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.