Sotilaat valvovat toisiaan kriisinhallintatehtävissä – "Tukikohdassa asuminen on kuin olisi avovankilassa"

Suomalaisten kriisinhallintajoukkojen seulominen alkaa Kriisinhallintakeskuksen mukaan jo ennen koulutusta. Koulutuksessa käydään läpi muun muassa tasa-arvoasioita ja käyttäytymissääntöjä.

Noin neljännes hakijoista hylätään. Jo kolme äskettäin saatua liikennesakkoa, pahoinpitely- tai seksuaalirikostuomiosta puhumattakaan, estää koulutukseen pääsyn.

– Näen sotilaiden erityspiirteenä sen, että heitä on kautta vuosisatojen lähetetty kriisialueille, joissa on mahdollisuus ryöstää ja raiskata. Tämän seurauksena ja väärinkäytösten estämiseksi on syntynyt tehokas järjestelmä, jossa sotilaat valvovat itseään, Kriisinhallintakeskuksen apulaisjohtaja, everstiluutnantti Kari Toivonen sanoo.

Kansainvälisesti toimivien järjestöjen ja joukkojen valvonta on noussut keskusteluun hyväntekeväisyysjärjestö Oxfamiin kohdistuvien hyväksikäyttö- ja salailusyytösten myötä.

Kriisinhallintajoukkojen koulutuksessa käydään läpi muun muassa tasa-arvoasioita ja käyttäytymissääntöjä, kuten naisten ja lasten kohtelua sekä siviilien suojelua, Toivonen kertoo. Sotilaille kerrotaan myös kohdemaan kulttuurista ja käyttäytymisnormeista. Samalla puhutaan siitä, miten seksuaalista häirintää ja kiusaamista ennaltaehkäistään sekä miten niihin puututaan.

Toivonen nostaa esille esimerkin kulttuurisensitiivisyydestä. Koulutuksessa pohditaan esimerkiksi, miten partion tulee toimia väkivaltatilanteessa, jonka kohteena on miespari. Tilanteeseen pitäisi puuttua, mutta kyseessä on kaksi herkkäluontoista asiaa: seksi ja homoseksuaalisuus. Mitä tapahtuu, jos asiasta ilmoitetaan poliisille? Miten se vaikuttaa osapuoliin ja alueen turvallisuustilanteeseen?

Tarkkaan valvottu maailma

Rikoslain 45. luvussa sotilasrikoksista säädellään sopimattomasta käyttäytymisestä, esimiesrikoksista, kuuliaisuusrikoksista ja palvelusrikoksista. Kynnys lain rikkomiseen on matala tavallisiin kansalaisiin verrattuna.

Huumeita kohtaan on nollatoleranssi. Kriisinhallintatehtävässä ei myöskään esimerkiksi saa ostaa palveluja prostituoidulta.

Lisäksi kriisinhallintajoukkoja koskevat operaatiokohtaiset käyttäytymissäännöt. Alkoholin käyttö saattaa olla kielletty. Myös julkiset hellyydenosoitukset, kuten suutelu, voivat olla kiellettyjä. Sääntöjen rikkomisesta seuraa aina rangaistus.

– Maailma, jossa sotilas toimii, on erittäin tarkkaan valvottu, Toivonen sanoo.

Toivonen huomauttaa, että operaatioiden aikana ei ole liikkumisvapautta. Majoitustukikohdan saa jättää vain operatiiviseen tehtävään lähtiessä, eivätkä sotilaat koskaan liiku yksin. Tavallaan he turvatessaan myös valvovat toistensa tekemisiä vuorokauden ympäri.

– Tukikohdassa asuminen on vähän kuin olisi avovankilassa, Toivonen kertaa omia kokemuksiaan Kosovosta vuosituhannen alusta.

Toivonen huomauttaa, että sotilaiden oikeus puuttua siviilien rikoksiin ja väärinkäytöksiin on rajallinen. Joissain operaatioissa voimankäyttö on sallittu, mutta lähtökohtaisesti siviilien rikokset kuuluvat siviilipoliisille.

Sen sijaan sotilailla on ehdoton ilmoitusvelvollisuus, jos he huomaavat toisen sotilaan toimivan sääntöjen vastaisesti.

Lue myös:

    Uusimmat