Ivan Puopolon kolumni: Varo tätä EU-hölynpölyä!

39:36
Pääministeri Sanna Marin tiedotti EU-huippukokouksen neuvottelutuloksesta.

EU:ssa neuvoteltiin jättimäinen satojen miljardien sopimus, jossa myös Suomi on mukana. Nyt hallitus yrittää vimmatusti vakuuttaa veronmaksajat siitä, että diili on hyvä, ruotii kolumnissaan MTV:n Uutisaamun juontaja Ivan Puopolo.

Koska vimma on kova, vakuuttelun sekaan saattaa eksyä vanhaa kunnon sanakikkailua. On vaara, että veronmaksaja törmää EU-hölynpölyyn, joka kuulostaa hyvältä, mutta tarkoita mitään.

Tässä tulee kolmen kärki.

Kokonaishyöty

Aina silloin kun jostakin on ihan oikeasti hyötyä, puhutaan hyödystä eikä kokonaishyöydystä.

Poliitikko voi esimerkiksi sanoa, että kun työllisyys nousee 75 prosenttiin, valtiontalous paranee miljardilla. Niinpä työllisyyteen satsaamisesta on hyötyä, kunhan se maksaa alle miljardin.

”Kokonaishyöty” astuu kuvaan vasta silloin, kun todellista hyötyä ei kukaan ymmärrä. 

"Vaikka annamme EU:lle kuusi miljardia ja saamme takaisin vain kolme, on kokonaishyöty niin suuri, että se kannattaa!"

"Kaikki voittivat EU-sopimuksessa!"

Voittaminen on kivaa. Siksi varsinkin silloin kun ei voittanut, on houkuttelevaa sanoa, että kaikki voittivat. Häviäjätkin voittivat! 

Mutta koska voittajia voi olla vain yksi, se ei ole mahdollista. Kyseessä on looginen ristiriita. 

Kaikki eivät siis voi voittaa, mutta on mahdollista, että kaikki hyötyvät. Siltikin joku hyötyy enemmän kuin joku toinen. Eniten hyötyvä on voittaja, muut eivät. Joku on myös viimeinen – häviäjä.

Kannattaa huomata, että vaikka kaikki voivat hyötyä sopimuksesta, kaikki eivät välttämättä hyödy sopimuksesta. On täysin mahdollista neuvotella EU-pöydissä lopputulos, joka ei hyödytä Suomea ollenkaan.

Sitä, hyötyykö Suomi nyt neuvotellusta sopimuksesta, ei tiedä kukaan. Se kuitenkin tiedetään varmasti, että Suomi ei voittanut.

Poliittinen pääoma

Tämä on kaunis harhautus, koska sisältää sijoitusmaailmasta tutun termin ”pääoma”. Rikkailla on pääomaa!

Käytännössä poliittinen pääoma tarkoittaa mainetta. Sitä että EU-parlamentin käytävillä puhutaan: ”Tuossa menee hyvä ja yhteistyökykyinen tyyppi!” 

Huomatkaa, että yhteistyökykyä saa helposti, kun suostuu kaikkeen, mitä muut haluavat.

Mikäli neuvotteluista jäi käteen enimmäkseen poliittista pääomaa, kyse on siitä, että ostimme miljardeilla itsestämme hyviä juttuja.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja