Ivan Puopolon kolumni: Kauramaito on käyttökelpoisen ruoan haaskaamista

Sitran julkaiseman raportin mukaan suomalainen saastuttaa ilmastoa viisi kertaa enemmän kuin intialainen. Epäsuhdan tasaamiseksi esitetään muun muassa siirtymistä vegaaniseen ruokavalioon. Siirtyminen vegaaniseen ruokavalioon on varmasti ilmastoteko. Se ei kuitenkaan tarkoita, että jokainen vegaaninen tuote olisi automaattisesti parempi kuin ei-vegaaninen, kirjoittaa MTV:n kolumnisti ja Huomenta Suomen juontaja Ivan Puopolo.

Fysiologisessa mielessä ihminen ei elä ruoalla vaan ruoan sisältämillä ravinteilla.

Siksi ruoan ilmastokustannuksia laskettaessa on olennaista tietää, kuinka paljon ravinteita ilmastokustannuksen vastineeksi saadaan. 

Kauramaito on proteiinin roskiin heittämistä

Kauramaito on vegaaninen tuote. Maailman suurimman kauramaidon valmistajan Oatlyn mukaan he käyttävät yhteen litraan kauramaitoa 140 grammaa kauraa, mikä sisältää 20 grammaa proteiinia.

Litra valmista kauramaitoa sen sijaan sisältää proteiinia vain 10 grammaa. Valmistuksen aikana proteiinista katoaa puolet. 

Kaura sellaisenaan sisältää myös muita ravinteita, joita ainakaan ilmoitetun ravintosisällön perusteella ei ole jäljellä lopullisessa kauramaidossa. Se ei sinänsä yllätä, sillä kauramaito ei ole maitoa vaan vettä, jossa on liotettu kauraa. 

Kauramaidon tapauksessa alkutuote on ihmiselle kelpaava ravinne eli kaura, joka prosessoidaan vähemmän ravinteikkaaseen muotoon. Lehmänmaidon tapauksessa taas alkutuote on ihmiselle kelpaamaton ravinne, jonka lehmä prosessoi ihmiselle kelpaavaan muotoon. 

Maidontuotannossa ihmiselle kelpaavien ravinteiden määrä siis lisääntyy, kun kauramaidon tuotannossa ihmiselle kelpaavien ravinteiden määrä vähenee. Lopullinen lehmänmaito sisältää proteiinia kolminkertaisen määrän verrattuna kauramaitoon.

Maitoa parempi?

Vertailu kauramaidon ja lehmänmaidon välillä on luontevaa, koska Oatly tekee sitä markkinoinnissaan jatkuvasti itse.

Lehmänmaitoa ei tarvitse kukaan, mutta proteiinia tarvitsee jokainen. Vuoden 2017 Finnravinto-tutkimuksen mukaan suomalaisten naisten proteiininsaannista 30% ja miesten proteiininsaannista 25% tuli maitotuotteista.

Jos lehmänmaito korvattaisiin kauramaidolla, olisi proteiinieron umpeen kuromiseksi kauramaitoa kulutettava kolme kertaa enemmän. 

Kauramaidon ilmastolle aiheuttama kustannus on Oatlyn oman ilmoituksen mukaan kolmanneksen maidon aiheuttamasta kustannuksesta. Toisaalta Luken arvion mukaan kauramaidon ilmastokustannus on lähes sama kuin rasvattomalla maidolla. Todellisuudessa kukaan ei tiedä. Tutkimusta on liian vähän.

Sen kuitenkin tajuaa jokainen, että itsestään selvästi kauramaito ei ole maitoa parempi vaihtoehto. Paitsi tietysti Oatlylle, joka tänäkin vuonna tuplaa kauramaidon myyntinsä 80 miljoonasta litrasta 160 miljoonaan litraan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja