Sitran julkaiseman raportin mukaan suomalainen saastuttaa ilmastoa viisi kertaa enemmän kuin intialainen. Epäsuhdan tasaamiseksi esitetään muun muassa siirtymistä vegaaniseen ruokavalioon. Siirtyminen vegaaniseen ruokavalioon on varmasti ilmastoteko. Se ei kuitenkaan tarkoita, että jokainen vegaaninen tuote olisi automaattisesti parempi kuin ei-vegaaninen, kirjoittaa MTV:n kolumnisti ja Huomenta Suomen juontaja Ivan Puopolo.
Fysiologisessa mielessä ihminen ei elä ruoalla vaan ruoan sisältämillä ravinteilla.
Siksi ruoan ilmastokustannuksia laskettaessa on olennaista tietää, kuinka paljon ravinteita ilmastokustannuksen vastineeksi saadaan.
Kauramaito on proteiinin roskiin heittämistä
Kauramaito on vegaaninen tuote. Maailman suurimman kauramaidon valmistajan Oatlyn mukaan he käyttävät yhteen litraan kauramaitoa 140 grammaa kauraa, mikä sisältää 20 grammaa proteiinia.
Litra valmista kauramaitoa sen sijaan sisältää proteiinia vain 10 grammaa. Valmistuksen aikana proteiinista katoaa puolet.
Kaura sellaisenaan sisältää myös muita ravinteita, joita ainakaan ilmoitetun ravintosisällön perusteella ei ole jäljellä lopullisessa kauramaidossa. Se ei sinänsä yllätä, sillä kauramaito ei ole maitoa vaan vettä, jossa on liotettu kauraa.
