Kaurajuomajätti vastaa Ivan Puopolon kolumniin – torjuu haaskausväitteitä: "Mielestämme Ivan on sekä oikeassa että väärässä, tosin enimmäkseen väärässä"

MTV:n kolumnisti ja Huomenta Suomen juontaja Ivan Puopolo kirjoitti viime viikolla kolumnin kauramaidon ekotehokkuudesta. Ruotsalainen kaurajuomavalmistaja Oatly vastaa nyt Puopolon väitteisiin.

Kolumnissaan Puopolo sanoo, etteivät vegaaniset tuotteet ole aina ekologisempia kuin ei-vegaaniset.

Esimerkkinä Puopolo käyttää Oatlyn kauramaitoa, jonka tuotanto kadottaa raaka-aineiden – eli kauran – ravinteita ja ei Puopolon mukaan siksi ole itsestään selvästi lehmänmaitoa parempi vaihtoehto.

– Mielestämme Ivan on sekä oikeassa että väärässä, tosin enimmäkseen väärässä, Oatlyn vastineessa todetaan.

"Ravintoaineet eivät mene haaskuuseen"

Oatly kertoo, etteivät juomasta prosessoinnin aikana poistuvat ravintoaineet mene haaskuuseen vaan rehuksi.

Tällä voidaan korvata esimerkiksi soijan ja rehuviljan viljelyä, mikä puolestaan palauttaa tuotteen ympäristöystävällisyyttä.

Yhtiö kuitenkin myöntää kehittävänsä valmistusprosessiaan, jotta hukattavat ravinteet saataisiin ihmisten ravinnoksi.

Oatly: Proteiininsaantia on hyvä vähentää

Kaurajuomayrityksen mukaan Puopolo esittää kolumnissaan lehmänmaidon olevan yksi suomalaisten pääasiallisista proteiinin lähteistä.

Puopolo kirjoittaa, että Finnravinto-tutkimuksen mukaan suomalaisten naisten proteiininsaannista 30 prosenttia ja miesten proteiininsaannista 25 prosenttia tuli vuonna 2017 maitotuotteista.

Oatly toteaa, että WHO:n mukaan eurooppalaiset kuluttavat lähtökohtaisesti proteiinia reippaasti yli tarvittavan, mikä merkitsee sitä, että suuri osa proteiinista poistuu typpipitoisen virtsan mukana lisäämään merien rehevöitymistä.

– Ei ehkä se paras loppusijoituspaikka ravinteille ole, jos meiltä kysytään, Oatlylta todetaan.

Proteiininsaannin vähentäminen on Oatlyn mukaan suurimmalle osalle ihmisistä hyväksi.

Puopolo kirjoittaa, ettei kukaan tosiasiassa tiedä, mitkä ovat kauramaidon ilmastokustannukset. Oatly kuitenkin katsoo, että lehmänmaidon vaihtaminen kaurajuomaan on "palvelus sekä itselle että maapallolle".

Lue myös:

    Uusimmat