Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Valiolta erikoinen uutuus: "Maailmanlaajuisesti ennennäkemätön innovaatio"

Valio on kehitellyt uudenlaisen maitosuolan, jota sekä Valio että Fazer käyttää uutuustuotteissaan.
Valio on kehitellyt uudenlaisen maitosuolan, jota sekä Valio että Fazer käyttää uutuustuotteissaan.Colourbox/Valio
Julkaistu 07.04.2016 11:20

MTV LIFESTYLE

Valio tuo markkinoille erikoisen innovaation, maitosuolan.

Valio lanseeraa täysin uudenlaisen keksinnän, maitosuolan, joka kulkee nimellä ValSa. Valion mukaan innovaatio mahdollistaa suolan vähentämisen elintarvikkeista ilman, että mausta täytyy tinkiä. Tuote on osa Valion ja Fazerin yhteistyöprojektia, jonka tavoitteena on ollut tuoda suomalaisiin ruokapöytiin merkittävästi vähemmän suolaa sisältäviä tuotteita.

Kehittäminen kestänyt vuosia

Uuden maitosuolainnovaation avulla sekä Valio että Fazer aikovat valmistaa vähemmän suolaa sisältäviä tuotteita ilman, että mausta täytyy tinkiä.

Valio tuo markkinoille muun muassa uuden Polar 15 -juuston sekä Oivariini-levitteen, jossa osa ruokasuolasta on korvattu maitosuolalla. Fazer puolestaan hyödyntää maitosuolaa uuden, vähempisuolaisen Oululainen Reilu Futissämpylän valmistuksessa.

– Suolan vähentäminen mausta tinkimättä on innovaatio vailla vertaa, maailmanlaajuisesti. Maitosuolainnovaation kehittäminen on kestänyt vuosia, mutta lopputulos on palkitseva. Innovaation avulla voimme olla osa ratkaisua suolan aiheuttamien terveyshaittojen vähentämisessä, johtaja Tuomas Salusjärvi Valiolta sanoo.

Mikä ihmeen maitosuola?

Maitosuolassa on lähes 80 prosenttia vähemmän natriumia kuin ruokasuolassa. Se koostuu Valion mukaan maidon luontaisista mineraaleista: kaliumista, jodista, magnesiumista, kalsiumista sekä natriumista. Tavallinen ruokasuola on sen sijaan koostumukseltaan lähes kokonaan natriumkloridia.

Suolankäyttöä vähentämällä yhteiskunnalle 65 miljoonan euron säästöt?

Suolan vähentäminen suomalaisten ruokavaliosta näkyy parempana terveytenä ja kustannussäästöinä, selviää MedFilesin Valiolle ja Fazerille tekemässä selvityksessä. Selvityksen mukaan suomalaisten päivittäinen suolansaanti vähenisi 11 %, jos suomalaiset valitsisivat normaalisuolaisen leivän, rasvan ja juuston sijaan vähäsuolaiset tuotteet. Valtimotautitapahtumat ja niistä johtuvien kuolemantapausten määrä vähenisi 3 700 tapauksella seuraavan kymmenen vuoden aikana. Terveydenhuollon kustannuksista säästyisi Suomessa jopa 65 miljoonaa euroa vastaavana aikana.

Natriumin sijaan maitosuolassa suolaista makua antaa erityisesti maidon luontaisesti sisältämä kalium. Kun tuotteiden valmistuksessa osa tavallisesta ruokasuolasta korvataan maitosuolalla, tuotteisiin saadaan suolaista makua merkittävästi vähemmällä natriumin määrällä.

Suuntana kansainväliset markkinat

Toukokuussa kauppoihin tulevat uutuudet ovat Valion mukaan vasta alkua. Yrityksen tavoitteena on vähentää 60 000 kiloa uolaa suomalaisten lautaselta seuraavan kolmen vuoden aikana.

– Suola on maailmanlaajuinen haaste. Osa EU-maista on Suomen ohella alkanut panostaa suolan vähentämiseen kansallisten ohjelmien kautta. Esimerkiksi Iso-Britanniassa suola puhututtaa paljon. Myös Yhdysvalloissa suolan vähentämiseen on etsitty ratkaisuja.  ValSa -maitosuolainnovaatiolle on siis mahdollisia vientimarkkinoita ympäri maailman, myös muissa kuin meijerituotteissa, kategoriapäällikkö Teea Björklund Valiolta uskoo.

Lisää aiheesta:

Huomasitko? Ruokakauppojen suosikkituotteisiin tehtiin merkittävä muutosRavitsemusasiantuntijat syynäsivät uuden Crème Bonjourin – tässä tuomioFazerilta huikea keksintö – ennennäkemätön leipäpussi: "Aluksi tuntui lähes mahdottomalta valmistaa"Lehmänmaidon kulutus laskussa – kauratuotteiden myyntikäyrä menee vauhdilla ylöspäinSuomalaisyritykset lanseeraavat kilpaa uusia kauratuotteita: ”En puhuisi kaurabuumista vaan globaalista megatrendistä” Valiolta ennennäkemätön innovaatio – onko tässä nyhtökauran haastaja?
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen14:52
    Sairaudet ja taudit

    Tutkimusväite: Jo yksi kevytlimu päivässä voi lisätä maksasairauden riskiä

  • Eilen11:14
    Linnan juhlat

    Ravintolayrittäjä Elias ilahtui Linnan juhlien säräuutisesta – "Suurin osa ei tiedä"

  • Eilen09:17
    Linnan juhlat

    Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivää

  • Eilen08:58
    Linnan juhlat

    Nyt paljastui tietoa Linnan juhlien ruoista

  • ma16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti