Valiolta erikoinen uutuus: "Maailmanlaajuisesti ennennäkemätön innovaatio"

Valio Valsa
Valio on kehitellyt uudenlaisen maitosuolan, jota sekä Valio että Fazer käyttää uutuustuotteissaan. Colourbox/Valio

Valio tuo markkinoille erikoisen innovaation, maitosuolan.

Valio lanseeraa täysin uudenlaisen keksinnän, maitosuolan, joka kulkee nimellä ValSa. Valion mukaan innovaatio mahdollistaa suolan vähentämisen elintarvikkeista ilman, että mausta täytyy tinkiä. Tuote on osa Valion ja Fazerin yhteistyöprojektia, jonka tavoitteena on ollut tuoda suomalaisiin ruokapöytiin merkittävästi vähemmän suolaa sisältäviä tuotteita.

Kehittäminen kestänyt vuosia

Uuden maitosuolainnovaation avulla sekä Valio että Fazer aikovat valmistaa vähemmän suolaa sisältäviä tuotteita ilman, että mausta täytyy tinkiä.

Valio tuo markkinoille muun muassa uuden Polar 15 -juuston sekä Oivariini-levitteen, jossa osa ruokasuolasta on korvattu maitosuolalla. Fazer puolestaan hyödyntää maitosuolaa uuden, vähempisuolaisen Oululainen Reilu Futissämpylän valmistuksessa.

– Suolan vähentäminen mausta tinkimättä on innovaatio vailla vertaa, maailmanlaajuisesti. Maitosuolainnovaation kehittäminen on kestänyt vuosia, mutta lopputulos on palkitseva. Innovaation avulla voimme olla osa ratkaisua suolan aiheuttamien terveyshaittojen vähentämisessä, johtaja Tuomas Salusjärvi Valiolta sanoo.

Mikä ihmeen maitosuola?

Maitosuolassa on lähes 80 prosenttia vähemmän natriumia kuin ruokasuolassa. Se koostuu Valion mukaan maidon luontaisista mineraaleista: kaliumista, jodista, magnesiumista, kalsiumista sekä natriumista. Tavallinen ruokasuola on sen sijaan koostumukseltaan lähes kokonaan natriumkloridia.

Suolankäyttöä vähentämällä yhteiskunnalle 65 miljoonan euron säästöt?

Suolan vähentäminen suomalaisten ruokavaliosta näkyy parempana terveytenä ja kustannussäästöinä, selviää MedFilesin Valiolle ja Fazerille tekemässä selvityksessä. Selvityksen mukaan suomalaisten päivittäinen suolansaanti vähenisi 11 %, jos suomalaiset valitsisivat normaalisuolaisen leivän, rasvan ja juuston sijaan vähäsuolaiset tuotteet. Valtimotautitapahtumat ja niistä johtuvien kuolemantapausten määrä vähenisi 3 700 tapauksella seuraavan kymmenen vuoden aikana. Terveydenhuollon kustannuksista säästyisi Suomessa jopa 65 miljoonaa euroa vastaavana aikana.

Natriumin sijaan maitosuolassa suolaista makua antaa erityisesti maidon luontaisesti sisältämä kalium. Kun tuotteiden valmistuksessa osa tavallisesta ruokasuolasta korvataan maitosuolalla, tuotteisiin saadaan suolaista makua merkittävästi vähemmällä natriumin määrällä.

Suuntana kansainväliset markkinat

Toukokuussa kauppoihin tulevat uutuudet ovat Valion mukaan vasta alkua. Yrityksen tavoitteena on vähentää 60 000 kiloa uolaa suomalaisten lautaselta seuraavan kolmen vuoden aikana.

– Suola on maailmanlaajuinen haaste. Osa EU-maista on Suomen ohella alkanut panostaa suolan vähentämiseen kansallisten ohjelmien kautta. Esimerkiksi Iso-Britanniassa suola puhututtaa paljon. Myös Yhdysvalloissa suolan vähentämiseen on etsitty ratkaisuja.  ValSa -maitosuolainnovaatiolle on siis mahdollisia vientimarkkinoita ympäri maailman, myös muissa kuin meijerituotteissa, kategoriapäällikkö Teea Björklund Valiolta uskoo.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat