Helsingin kaupunginvaltuusto päätti, että Helsingin kaupungin julkisissa tiloissa eli lähinnä kouluissa ja vanhainkodeissa maidon ja lihan määrä puolitetaan vuoteen 2025 mennessä. Perjantaina aiheesta keskusteltiin Huomenta Suomessa.
Laillistetun ravitsemusterapeutin Reijo Laatikaisen mukaan maitotaloustuotteet eli maidon lisäksi rahkat, juustot ja jogurtit kattavat kokonaisuudessaan noin 20 prosenttia suomalaisten proteiinin lähteistä.
– Se on melko paljon ja toisekseen se on hyvälaatuista proteiinia, kertoo Laatikainen Huomenta Suomessa.
Lihan ja maidon määrän puolituksella olisi suuri vaikutus ravinteiden saannin kannalta.
– Jos tilannetta ei kompensoitaisi millään muilla tuotteilla, niin monen ravintoaineen saanti vähenisi jopa puoleen. Näitä ovat esimerkiksi rauta, proteiini, jodi, B12-vitamiini, D-vitamiini ja kalsium.
Suomalaiset saavat yli 60 prosenttia kalsiumistaan maitotuotteista. Maito myös turvaa D-vitamiinin saannin, koska sitä lisätään nestemäisiin maitotuotteisiin.
– Asiasta ei paljon keskustella, mutta noin puolet jodin saannista tulee maitotuotteista. Kala olisi hyvä jodin lähde, mutta suomalaiset eivät syö kalaa tarpeeksi.
Kaura- ja soijajuomat sisältävät vain kolmanneksen siitä proteiinin määrästä mitä maidossa on eli niitä pitäisi myös juoda 3 kertaa enemmän kuin maitoa saannin turvaamiseksi.
– Jos kaurajuoma on luomua, se ei silloin sisällä D-vitamiinia, B-vitamiinia, kalkkia eikä jodia.