Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kannattaako maitoa juoda? Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen vastaa

7:27Miksi juoda maitoa?Huomenta Suomessa keskustellaan maidon juomisesta.
Julkaistu 27.09.2019 17:01

MTV LIFESTYLE – MINNA NORD

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti, että Helsingin kaupungin julkisissa tiloissa eli lähinnä kouluissa ja vanhainkodeissa maidon ja lihan määrä puolitetaan vuoteen 2025 mennessä. Perjantaina aiheesta keskusteltiin Huomenta Suomessa.

Laillistetun ravitsemusterapeutin Reijo Laatikaisen mukaan maitotaloustuotteet eli maidon lisäksi rahkat, juustot ja jogurtit kattavat kokonaisuudessaan noin 20 prosenttia suomalaisten proteiinin lähteistä.

– Se on melko paljon ja toisekseen se on hyvälaatuista proteiinia, kertoo Laatikainen Huomenta Suomessa.

Lihan ja maidon määrän puolituksella olisi suuri vaikutus ravinteiden saannin kannalta.

– Jos tilannetta ei kompensoitaisi millään muilla tuotteilla, niin monen ravintoaineen saanti vähenisi jopa puoleen. Näitä ovat esimerkiksi rauta, proteiini, jodi, B12-vitamiini, D-vitamiini ja kalsium.

Suomalaiset saavat yli 60 prosenttia kalsiumistaan maitotuotteista. Maito myös turvaa D-vitamiinin saannin, koska sitä lisätään nestemäisiin maitotuotteisiin.

– Asiasta ei paljon keskustella, mutta noin puolet jodin saannista tulee maitotuotteista. Kala olisi hyvä jodin lähde, mutta suomalaiset eivät syö kalaa tarpeeksi.

Kaura- ja soijajuomat sisältävät vain kolmanneksen siitä proteiinin määrästä mitä maidossa on eli niitä pitäisi myös juoda 3 kertaa enemmän kuin maitoa saannin turvaamiseksi.

– Jos kaurajuoma on luomua, se ei silloin sisällä D-vitamiinia, B-vitamiinia, kalkkia eikä jodia.

Kasvavat lapset tarvitsevat kalkkia 

–Jos kehittyvän lapsen kasvuspurtin aikana kalkin saanti romahtaa, huippua luumassan määrässä ei koskaan saavuteta. Kun ihmiset tulevaisuudessa elävät entistä pidempään, olisi erityisen tärkeää, että huippu saavutetaan. Kalkin saannin korvaaminen on siten erityisen tärkeää koululaisilla, jos maitoa ei haluta käyttää. Maidolle hyviä korvaavia kalkin lähteitä ovat nestemäiset kaurajuomat, soija- ja mantelijuomat joihin on lisätty kalkkia, Laatikainen sanoo.

–Kalkin saannin kompensoiminen pelkästään kasvikunnan tuotteilla on sellainen taiteenlaji, että se pitää osata tehdä oikein, päättää Laatikainen.

Lue myös: Valtuutettu Otto Meri haluaa maidon kokonaan pois Helsingin kouluista ja päiväkodeista: "Kaupungin tehtävä ei ole tuhlata rahojaan tarpeettomaan nesteeseen"

Lisää aiheesta:

Kahvia ei kannattaisi juoda ruoan jälkeen – Pippa Laukka kertoo syyn Juotko kahvia ruoan jälkeen? Ei kannata – Pippa Laukka kertoo syyn Lähes jokainen suomalainen syö edelleen liikaa kovaa rasvaa: "Paras muutos olisi korvata naudan- ja sianlihaa kaloilla, äyriäisillä tai kasvipohjaisilla proteiininlähteillä"Saathan tarpeeksi tätä tärkeää ravintoainetta? Jää monen ruokavaliossa liian vähälle – harva kuitenkaan hoksaa kärsivänsä puutoksestaD-vitamiinin tarve on yksilöllistä – ravitsemusterapeutilta vinkki itselle sopivan määrän selvittämiseen: "Jokaisen voisi olla hyvä tehdä se kerran elämässä"Paljonko on riittävästi? Proteiiniin ja lihastenkasvatukseen liittyy yleinen harhaluulo
RavintoMaitotuotteetRavitsemusHelsinkiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravinto
  • 05.11.202310:21
    Ravintolat

    Ravintolalahjakortin käyttämättä jättäminen kasvattaa ravintoloiden pankkitiliä

  • 04.07.201907:02
    Aamiainen

    Täältä päin Suomea löytyvät Pohjoismaiden laiskimmat aamupalan syöjät – puolet taipuu tapaan vasten tahtoaan

  • 03.07.201919:59
    Terveys

    8 ruokaa, jotka voivat tappaa – kuinka moni kuuluu kesäherkkuihisi?

  • 03.07.201910:01
    Terveys

    Kurniiko vatsa, vaikka juuri söit? Kahdeksan mahdollista syytä

  • 16.05.201817:33
    Rasva

    Maailman terveysjärjestö tiukkana – tämä ruoka-aine kiellettävä viiden vuoden sisällä: "Ihmiset eivät tule huomaamaan"