Itsetuhoisat ajatukset tunnistetaan terveyskeskuksessa harvoin

Masennuspotilaiden itsetuhoiset ajatukset tunnistetaan terveyskeskuksissa liian harvoin. Asia käy ilmi Helsingin yliopistossa tehdystä väitöstutkimuksesta, jossa selvitettiin terveyskeskuspotilaiden masennusta. Lähes viidesosa tutkimukseen osallistuneista oli joskus yrittänyt itsemurhaa.

Tutkimuksen mukaan lievätkin masennusoireet voivat olla merkki huonosti parantuneesta vakavasta masennuksesta.

Tutkimukseen osallistui runsaat sata masennusta sairastanutta ihmistä.

Tutkimuksen tekijän, psykiatrian erikoislääkäri Maria Vuorilehdon mukaan lääkärit eivät välttämättä edes kysy, onko potilaalla itsetuhoisia ajatuksia. Myös terveyskeskuslääkärin aika on rajallinen, ja perusteellinen tutkiminen saattaa jäädä tekemättä.

Potilaiden tilaa on vaikea arvioida myös siksi, että masennus ei usein näy ulospäin. Potilaat saattavat vaikuttaa toimintakykyisiltä, ja itsetuhoisten ajatusten myöntäminen voi olla heille vaikeaa.

- Aika harva potilas ottaa itsetuhoiset ajatukset puheeksi. Potilaille ne ovat suurempikin tabu kuin lääkärille, Vuorilehto kertoo.

Vuorilehdon mielestä potilaan itsetuhoisten ajatusten huomaaminen on tärkeää, jotta itsemurhia voidaan ehkäistä.

Yhteistyö ontuu

Muut sairaudet voivat vaikeuttaa potilaan toipumista ja hoitoa. Lähes 90 prosentilla tutkimukseen osallistuneista oli myös muita sairauksia.

- Kun ihmisellä on monia sairauksia, ne ikään kuin kuormittavat enemmän yhteensä kuin kukin sairaus erikseen.

Vuorilehdon mielestä masennuspotilaita ei vielä osata hoitaa niin hyvin kuin olisi tarpeen. Yksi kompastuskivistä on terveyskeskuksen ja erikoissairaanhoidon ontuva yhteistyö.

Esimerkiksi potilastietojen kiikuttaminen terveyskeskuslääkärille on usein potilaan vastuulla. Vuorilehdon mielestä terveyskeskuslääkärin pitäisi saada erikoislääkäriltä oppuraportti ja selvä hoitosuunnitelma silloin, kun potilas siirtyy erikoissairaanhoidosta pois.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat