Mainos

Itsesääntely voi estää haitallisia verkkosisältöjä

Pelkkä lainsäädäntö ei riitä torjumaan Internetissä esiintyviä haitallisia sisältöjä, sanoo liikekke ja viestintäministeriö. Ministeriön mukaan alan sisäistä itsesääntelyä tulisikin edistää sekä lisätä viranomaisten ja palveluntarjoajien yhteistyötä.

Liikenne- ja viestintäministeriö on teettänyt selvityksen, jossa pohditaan, millä keinoilla haitallisiin verkkosisältöihin voidaan tehokkaasti puuttua.

Haitallisilla sisällöillä tarkoitetaan sinänsä laillisia, mutta joillekin Internetin käyttäjille sopimattomia aineistoja. Esimerkiksi lastensuojelun näkökulmasta haitallinen sisältö on lapsille sopimatonta aineistoa, vaikkapa pornografiaa sisältävät sivut.

Itsesääntely tarkoittaa sitä, että toimijat asettavat oma-aloitteisesti toiminnalleen säännöt ja rajat. Verkkosisältöjen itsesääntelyä on jo nyt useissa Euroopan maissa. Suomessa on hyvät kokemukset perinteisen median itsesääntelystä vuosikymmenien ajalta.

Liikenne ja vistintäministeriön selvityksen mukaan itsesääntely olisi hyödyllistä etenkin vaikeissa erityistilanteissa. Tällöin toimijat eli operaattorit, sisällöntuottajat ja mahdollisesti laitavalmistajatkin voisivat sopia, miten itsesääntely kulloisessakin tilanteessa järjestetään. On myös asiakokonaisuuksia, joissa lainsäädäntö ja itsesääntely toimivat yhdessä.

Selvityksessä suositellaan pikaisesti avoimen keskustelufoorumin perustamista. Foorumin työskentelyn turvaamiseksi ehdotetaan, että sitä koordinoisi ja rahoittaisi liikenne- ja viestintäministeriö. Mukaan tulisi saada kansalaisjärjestöjä.

Foorumin tekniseksi tueksi selvityksessä ehdotetaan seurantaryhmän perustamista. Ryhmällä olisi asiantuntijan rooli ja se toimisi yhteytenä viranomaisiin ja tutkimuslaitoksiin.

Selvityksessä todetaan, että kattavat ratkaisut eivät ole mahdollisia Internetin laajuuden ja toimijoiden moninaisuuden vuoksi. Haitallisten verkkosisältöjen torjuminen edellyttää yhteisöjen ja yhteiskunnan uudelleen organisoivaa toimintaa.

Jatkotoimenpiteenä tehdylle selvitykselle liikenne- ja viestintäministeriö on aloittanut yhteistyössä TIEKE:n kanssa uuden hankkeen, jossa pyritään kehittämään suomalaista itsesääntelyjärjestelmää osana EU:n Internet Action Plan -ohjelmaa. Tavoitteena on kehittää nykyisiä itsesääntelyhankkeita organisoiduksi järjestelmäksi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.