Itsepuolustusta vai julma murha? Kolmea siskoa syytetään hyväksikäyttäjäisänsä puukottamisesta Venäjällä – tutkintakomitea ei luovu murhasyytteistä

Khachaturianin siskojen tapaus on noussut kansainväliseksi ihmisoikeuskysymykseksi perheväkivallan hyväksymisestä Venäjällä.

Sisaret Krestina, Angelina ja Maria Khachaturian pidätettiin Moskovassa 28. heinäkuuta 2018 syytettynä isänsä, Mihail Khachaturianin murhasta. He puukottivat nukkuvan 57-vuotiaan isänsä yhteisessä kodissaan. Rikoksen tekohetkellä sisaret olivat iältään 19, 18 ja 17, kertoo venäläismedia.

14. kesäkuuta 2019 nostettiin syytteet harkitusta ja yhdessä suunnitellusta murhasta, mistä voi saada Venäjällä 20 vuotta vankeutta. Puolustuksen mukaan tyttöjen toiminta oli itsepuolustusta, koska heidän isänsä oli pahoinpidellyt ja käyttänyt heitä hyväksi vuosien ajan.

Isä kärsi persoonallisuushäiriöstä, joka ilmeni usein kohtuuttomana aggressiivisuutena ja epäluuloisuutena.

Mielenosoituksia tyttöjen puolesta

Muun muassa Moskovassa ja Pietarissa on järjestetty julkisia mielenosoituksia sisarten tueksi ja vaadittu muutosta perheväkivaltaa ja sen ehkäisemistä koskevaan lainsäädäntöön. Myös moni aktivisti ja toimittaja on julkisesti ilmoittanut olevansa sisarusten puolella.

Vuonna 2017 Venäjän duuma poisti perheväkivallan rikoslaista. Tällä hetkellä perheenjäsenen kurittamisesta rangaistaan hallinnollisena rikkeenä, jos väkivallasta on jäänyt kiinni ensi kertaa.

Käytännössä rikkeestä voi siis saada sakkoa tai korkeintaan 15 päivän vankeusrangaistuksen.

Tutkinta päättynyt

Vaikka Venäjän tutkintakomitea pitää kiistattomana faktana isän aiheuttamaa henkistä ja fyysistä väkivaltaa tyttärilleen, se ei silti ole suostunut luopumaan murhasyytteistä, kertoo uutistoimisto Tass.

Tapauksen tutkinta on päättynyt ja oikeudenkäynnin arvellaan olevan heinäkuussa.

– Murhasyyte on pysynyt samana kuin vuosi sitten. Tutkintakomitea ei ole huomioinut syyttäjän viraston vaatimusta rikosnimikkeen muuttamisesta, sanoi Tassille yhden siskon lakimies Aleksei Parshin.

Sisarukset ovat myöntäneet teon. Mielentilatutkimuksen perusteella nuorin sisaruksista oli tekohetkellä syyntakeeton ja kaksi vanhempaa sisarta olivat syyntakeisia.

Lue myös:

    Uusimmat