Kolme nuorta naista puukotti väkivaltaisen isänsä Venäjällä – 20 vuoden vankeus uhkaa, mielenosoituksia Suomessa asti: "Poliisi ei tee mitään ennen kuin joku kuolee"

Venäläissiskosten tekemä veriteko on herättänyt keskustelua Venäjällä siitä, miten oikeusjärjestelmä toimii perheväkivaltatapausten kohdalla. Kolme siskoa päätyi tappamaan väkivaltaisen isänsä viime heinäkuussa.

Viime vuonna heinäkuun 27. päivänä siskokset Kristina, Angelina ja Maria Hatshaturjan päätyivät äärimmäiseen tekoon.

19-, 18- ja 17-vuotiaat siskokset ruiskuttivat isäänsä paprikasumuttimella ja puukottivat tämän hengiltä metsästysveitsellä. Mihail Hatshaturjan löytyi kuolleena rappukäytävästä, 36 veitsen iskua ruumissaan.

Sisarkolmikko tunnusti kuulusteluissa surmanneensa isänsä. He kertoivat isänsä olleen väkivaltainen, uhanneen heitä aseilla. Elämä oli heidän mukaansa kuin orjana elämistä.

Heidän äitinsä, Aurelia Dunduk, kertoi Novaja Gazetalle paenneensa vuonna 2015 miehensä vaadittua tämän lähtöä uhkaamalla tappaa tyttäret, ellei tämä tottelisi.

Nyt siskoja syytetään murhasta, josta voi seurata jopa 20 vuotta vankeutta.

Keskustelua uhrien asemasta

Tapaus on herättänyt Venäjällä keskustelua perheväkivallan uhrien tilanteesta. Hatshaturjanin perheen tapausta käytetään esimerkkinä siitä, miten Venäjän nykyinen lainsäädäntö jättää perheväkivallan uhrit ojasta allikkoon -tilanteeseen. 

Niin sosiaalisessa mediassa kuin mielenosoituksissa on vedottu siihen, että murhatuomio olisi kohtuuton. Myös Helsingissä järjestettiin maanantaina tukimielenosoitus Hatshaturjanien puolesta.

– Tämä on herättänyt hyvin paljon keskustelua ja järkyttänyt Venäjällä, koska tuomiota pidetään ihan kohtuuttomana. Monet ihmisoikeusaktivistit, lainoppineet ja asiantuntijat ovat sitä mieltä, että siskosket pitäisi vapauttaa syytteistä ja tätä tapausta pitäisi käsitellä itsepuolustuksena, Heidi Ahola, yksi mielenosoituksen järjestäjistä, kertoi MTV Uutisille.

Lakimuutos antoi vakavan signaalin

Asiainajajana toimiva Julia Dergachevan mukaan tapaukseen tiivistyy kaikki, mikä Venäjän perheväkivaltaa koskevassa lainsäädännössä on pielessä.

Kaikki alkoi noin kaksi vuotta sitten, kun perheväkivaltaa koskevia lakeja dekriminalisoitiin. Väkivallasta voi saada korkeimmillaan sakkoja, jos luita ei ole murtunut.

– Ongelma ei ole niinkään se, ettei olisi lakeja, vaan se sen antama signaali. Se antoi miehille viestin, että he ovat perheen hallitsijoita, että he voivat tehdä niin ilman rikosoikeudellista vastuuta, Dergacheva kertoi.

– Meillä (Venäjällä) ei ole minkäänlaista mekanismia uhrien suojeluun. Meillä on todella vähän kriisikeskuksia, ei ole lähestymiskieltoja, poliisi ei tee mitään ennen kuin joku loukkaantuu todella pahasti tai jopa kuolee.

Dergacheva oli saapunut mielenosoitukseen edellä mainittujen syiden takia. Koska tytöt olivat kärsineet isänsä väkivallasta pitkään ja viranomaisista ei ollut apua, tilanne päättyi verisesti. Hänestä ei ole oikein, että tyttöjä odottaa yksi maan ankarimmista rikostuomioista.

Tukimielenosoituksilla halutaan osoittaa tukea Venäjällä toimiville järjestöille. Pieniä mielenosoituksia järjestettiin Facebook-ryhmän avulla myös Berliiniin, Lontooseen ja New Yorkiin.

– Tämän pitäisi herätellä ihmisiä siihen, että Venäjällä on myös aktiivisesti toimiva kansalaisyhteiskunta, ja huolimatta siitä että heitä ajetaan ahtaalle he tekevät parhaansa, että ihmisoikeustilanne ja naisten asema Venäjällä paranisivat.

Lue myös:

    Uusimmat