Mainos

Itsenäisyysonnitteluja virtasi maailmalta

Itsenäisyyden 80-vuotisjuhlat alkoivat perinteisellä lipunnostolla Helsingin Tähtitorninmäellä. Lipunnostosta huolehti partiolippukunta Katajaiset ja lippupuheen piti eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen. Presidenttiparin itsenäisyyspäivän vietto alkoi Hietaniemen hautausmaalta, jossa presidentti Martti Ahtisaari laski seppeleen Sankariristille. Tämän jälkeen presidentti ja rouva Ahtisaari osallistuvat juhlajumalanpalvelukseen Tuomiokirkossa.

Yhteensä 69 valtionpäämiestä ja johtajaa on onnitellut tasavallan presidenttiä itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi. Venäjän presidentti Boris Jeltsin lähetti onnittelut itsenäisyyspäivänä. Jeltsin kuvailee onnitteluissaan Suomen ja Venäjän kumppanuutta tulokselliseksi. Kansainvälistä yhteistyötä tehdään muun muassa Euroopan uuden turvallisuus- ja yhteistyömallin rakentamisessa sekä Itämeren ja Barentsin alueyhteistyön kehittämisessä.

Itsenäisyyspäivänä onnitteluja lähettivät myös Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri Kofi Annan, Puolan presidentti Aleksander Kwasniewski, Botswanan presidentti Ketumile Masire, Makedonian presidentti Kiro Gligorov, Jasser Arafat PLO:sta ja Pyhän Istuimen arkkipiispa Giovanni Ceirano.

Onnittelunsa itsenäisyyspäivänä lähettivät myös Bulgarian presidentti Petar Stojanov, Columbian suurlähettiläs Teresa Ivars, Italian, Kiinan, Liettuan ja Unkarin presidentit Oscar Luigi Scalfaro, Jiang Zemin, Algirdas Brazauskas ja Arpad Göncz.

Kunniamerkkejä myönnettiin yli 5 600

Presidentti Martti Ahtisaari on myöntänyt tänä itsenäisyyspäivänä kansalaisille yli 5 600 kunniamerkkiä. Kunniamerkkien määrä on juhlavuoden kunniaksi parisataa suurempi kuin vuosi sitten.

Kunniamerkkien saajien joukossa on aiempaa enemmän sotaveteraaneja. Suomen Leijonan suurristejä tasavallan presidentti myönsi vain yhden. Suurristin sai rajavartiolaitoksen päällikkö, kenraaliluutnantti Matti Autio.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.