Mainos

Itsemurhaisku surmasi Israelissa

Pohjois-Israelissa ainakin 21 ihmistä on kuollut ja yli sata haavoittunut palestiinalaismiehen tekemässä itsemurhaiskussa.

Lähi-idän rauhanneuvottelut ovat jälleen vaarassa.

Ainakin 21 ihmistä on kuollut ja 130 haavoittunut palestiinalaismiehen itsemurhaiskussa Pohjois-Israelissa.

Iskun tekijäksi on ilmoittautunut palestiinalainen äärijärjestö Hamas. Isku on vakavin palestiinalaisten terroriteko yhdeksään kuukauteen. Isku tehtiin Netanyan kaupungissa Park-hotellin aulassa samaan aikaan, kun hotelliin oli kerääntymässä vieraita viettämään pääsiäistä.

Israel syytti iskusta heti palestiinalaisjohtaja Jasser Arafatia. Palestiinalaishallinto on puolestaan tuominnut iskun jyrkästi.

Annan tuomitsi iskun

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on tuominnut palestiinalaisten eilisen itsemurhaiskun. Hänen mukaansa isku oli moraalisesti vastenmielinen ja "äärettömän vahingollinen palestiinalaisten asialle". Yhdysvaltain erityislähettiläs Anthony Zinni jatkaa rauhanponnisteluja Lähi-idässä iskusta huolimatta.

Ulkoministeri Colin Powellin mukaan Zinni pysyy alueella ainakin pääsiäisen ajan. Hänen mukaansa israelilaisten ja palestiinalaisten väliset neuvottelut ovat edenneet viime päivinä.

Ruotsalaisnainen kuoli Netanyan itsemurhaiskussa

Myös ruotsalainen nainen kuoli Pohjois-Israelissa tehdyssä iskussa. Samassa ravintolassa ruokailleen ruotsalaisperheen jäsenet saivat räjähdyksessä lieviä vammoja.

Ruotsalaiset olivat ravintolassa yhdessä arviolta noin 250 israelilaisen kanssa juhlimassa juutalaisen pääsiäisen alkua, kun pitkään päällystakkiin pukeutunut mies saapui paikalle ja räjäytti laukussa tuomansa pommin. Surmansa saanut ruotsalainen oli 79-vuotias nainen Tukholman seudulta.

Israelilaislehti Haaretz kertoi, että isku vaati kahden ruotsalaismatkailijan hengen. Ruotsin Israelin-suurlähetystö ei kuitenkaan voinut vahvistaa tietoa toisen ruotsalaisen kuolemasta. Ruotsin ulkoministeriön edustaja sanoi tänään, että iäkäs ruotsalaisnainen saattoi kuolla pommiräjähdyksen aiheuttamaan järkytykseen.

Vain muutaman metrin päässä räjähdyksestä ruokaili kolmilapsinen ruotsalaisperhe. -Se oli hirvittävää, ja meillä on kyllä täytynyt olla enkelien varjelus, sanoi perheen isä Ruotsin radion haastattelussa.

Perheen ja itsemurhaiskun tekijän välissä oli tukevahko pylväs, joka isän mukaan oli perheen pelastus. Kaikki perheenjäsenet pääsivät nopeasti ulos ravintolasta ja sairaalahoitoon.

Ruotsin ulkoministeriö varoitti tänään kansalaisia matkustamasta mm. Jerusalemiin ja palestiinalaisalueille. Myös muualla Lähi-idässä matkustavia kehotettiin varovaisuuteen.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

(Huomenta Suomi 28.03.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.