Itävalta varjostaa EU:n huippukokousta

Itävallan kysymys varjostaa EU:n ylimääräistä työllisyyteen keskittyvää huippukokousta, joka alkaa huomenna Lissabonissa.

Itävallan johto vetosi tänään entistä voimakkaammin 14 jäsenmaahan suhteiden jäädytyksen lopettamiseksi. Kokouksen aattona merkkejä sanktioiden kumoamisesta ei ollut. Puheenjohtajamaa Portugali esitti kiistaan valtiojohtajien "perhepotretista" kompromissina ns. ryhmäkuvaa. Sen mukaan kuvassa voisivat poseerata kaikki halukkaat, kokouslähteistä kerrottiin.

Portugalin pääministeriltä Antonio Guterresilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, mikä on näiden kahden ero.

-Ymmärrätte eron, jos tiedätte mikä on ryhmän ja perheen välinen ero, Guterres sanoi pilke silmäkulmassa.

Ranskan presidentti Jacques Chirac ja Belgian pääministeri Guy Verhofstadt ovat ilmoittaneet aiemmin jäävänsä pois perinteisestä yhteiskuvasta, jos Itävallan edustajia on paikalla. Kuvasta jää pois ainakin pääministeri Paavo Lipponen, joka jäi kotiin vatsataudin takia.

Guterres ja Klestil puhelinkeskustelussa

Itävallan liittopresidentti Thomas Klestil on lähettänyt puheenjohtajamaa Portugalin pääministerille Antonio Guterresille kirjeen toivoen 14 jäsenmaalta sanktioiden purkua. Lisäksi Guterres keskusteli Klestilin kanssa puhelimitse illalla. Guterresin mukaan Itävaltaa vastaan ei olemassa sanktioita.

-Kyseessä on puhtaasti 14 jäsenmaan ja Itävallan välisestä asiasta hallitusten tasolla, Guterres sanoi.

Liittokansleri Schüssel puolestaan toisti ennen lähtöään Lissaboniin pitävänsä sanktioita epäoikeudenmukaisina. Ne pitäisi hänen mukaansa poistaa niin pian kuin mahdollista. Schüssel ei kuitenkaan uskonut tämän tapahtuvan Lissabonissa.

Itävallan suurimman palkansaajajärjestö ÖGB pahoitteli tänään , että maan hallitus joutuu kantamaan ÖFP:n rasististen lausuntojen tuomaa taakkaa. Järjestön johtaja Karl Heinz Nachnebel piti kuitenkin vääränä koko Itävallan syyllistämistä tilanteesta.

Itävalta on nousemassa esille huomisiltana valtiopäämiesten lounaalla, jossa Schüsselin on määrä puhua asiasta. Puheenjohtajamaan vastauksen lisäksi on arveltu, että mm. presidentti Chirac haluaisi käyttää puheenvuoron. Pääministeri Guterres sanoi, että Itävalta voi esittää asiasta näkemyksensä. Guterres myös lupasi vastata puheeseen 14 jäsenmaan puolesta.

-Tämä ei ole Itävaltaa koskeva huippukokouslasta, vaan työllisyyshuippukokous, Guterres huomautti. Chirac on itävaltalaislähteiden mukaan edelleen suuttunut Jörg Haiderin kutsuttua häntä pari viikkoa sitten "tasku-Napoleoniksi".

Haider on äärioikeistolaisen FPÖ-puolueen eronnut johtaja. FPÖ muodosti helmikuussa Itävallan hallituksen yhdessä Schüsselin konservatiivipuolueen kanssa. 14 unionin maan johtajat päättivät tämän jälkeen mielenilmauksesta maata vastaan.

Kokous keskittyy työllisyyteen

Kokouksen pääteemat ovat työllisyys, talous ja sosiaalinen yhteenkuuluvuus. Puheenjohtaja on määritellyt kunnianhimoiset tavoitteet, joiden avulla Euroopasta halutaan tehdä kymmenessä vuodessa maailman kilpailukykyisin talousalue.

Olennaisena osana on tietoyhteiskunnan kehityksen tukeminen. Tavoitteena on mm. opettaa kaikille EU-kansalaisille uuden tietotekniikan käyttöä vuoteen 2002 mennessä ja ulottaa Internet jokaisen saataville 2005 mennessä.

EU:n komission puheenjohtajan Romano Prodin mukaan Euroopan on saatava Yhdysvallat kiinni huipputeknologian alalla, mikä vaikuttaisi parantavasti työllisyyteen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat