Itävalta arpoo miljardi euroa kansalaisille porkkanaksi koronarokotuksiin – kieltäytyjille ankarat sakot

Useissa Euroopan maissa on osoitettu mieltä rokotuspasseja vastaan 1:41
Video: Katso missä päin Eurooppaa rokotusvaatimukset kiristyvät.

Itävalta tarjoaa sekä keppiä että porkkanaa nostaakseen väestön alhaista rokotuskattavuutta. Rokotteen ottajien kesken arvotaan jatkossa 500 euron arvioisia lahjakortteja.

Itävallan parlamentin alahuone Kansallisneuvosto hyväksyi eilen Euroopan ensimmäisen koko väestöä koskevan pakkorokotuslain. Kaikkien täysi-ikäisten Itävallassa asuvien on sakon uhalla otettava koronarokotus. Ilman lääketieteellistä perustetta kieltäytyville määrättävä sakko voi vaihdella 600 ja 3 600 euron välillä.

"Miljardi euroa arvontaan"

Ihmisiä ei kuitenkaan houkutella rokotuksiin ainoastaan ankaran sakon uhalla. Rokotteen ottajat pääsevät jatkossa osallistumaan arvontaan, jossa palkintona on 500 euron arvoisia lahjakortteja. Lahjakortin voi käyttää ostoksiin kaupoissa, ravintoloissa tai kotimaan turistikohteissa tai sillä voi hankkia lippuja kulttuuri- ja urheilutapahtumiin.

Itävallan keskustaoikeistolaisen kansanpuolueen ja vihreiden muodostama hallitus ilmoitti eilen rokotusarvonnan käynnistämisestä.

– Olemme korvamerkinneet jopa miljardi euroa rokotusarvontaan. Sen tarkoitus on toimia kannustimena ja palkkiona, liittokansleri Karl Nehammer sanoi tiedotustilaisuudessa.

Jokainen rokotteenottaja saa rokotuspakon voimaanastumisesta alkaen yhden arpalipun yhtä rokotusannosta kohden. Yhden arpalipun todennäköisyys voittoon on noin kymmenen prosenttia.

Lisäksi hallitus tarjoaa rahaa rokotuskattavuuden nostamisesta myös paikallishallintoalueille. Jokainen yli 3000 asukkaan kunta, joka nostaa rokotuskattavuutensa yli 90 prosentin saa liittovaltion varoista ylimääräisen 120 000 euron rahan.

Laajoja mielenosoituksia lakia vastaan

Pakkorokotuslaki hyväksyttiin Kansallisneuvostossa äänin 137-33, ja sitä tukivat kaikki puolueet äärioikeistolaiseksi luonnehdittua Vapauspuoluetta lukuun ottamatta.

Laki vaatii vielä ylähuoneen ja presidentin hyväksynnän, mutta niitä pidetään muodollisuuksina. Rokotuspakon on määrä tulla voimaan maaliskuun alusta ja kestää 2024 alkuun.

Maassa on ollut myös laajoja mielenosoituksia rokotuspakkoa vastaan. Esimerkiksi viime lauantain mielenosoitukseen pääkaupunki Wieniin kokoontui arvioilta 30 000 protestoijaa. Protestoijilla nähtiin muun muassa Ruotsin lippuja.

Itävallan aikuisväestöstä noin 72 prosenttia on saanut kaksi koronarokotusannosta. Tämä luku on yksi läntisen Euroopan pienimmistä. 

Tartunnat ovat Itävallassakin olleet viime viikkoina jyrkässä kasvussa. Maassa todettiin keskiviikkona pandemian ajan suurin päiväkohtainen tartuntamäärä eli lähes 30 000. Viikkoa aiemmin tartuntoja oli 17 000. Tartunnat ovat Itävallassakin pääosin omikronvariantin aiheuttamia. 

Suomessa ämpäreitä, Yhdysvalloissa kivääreitä 

Itävalta ei kuitenkaan ole ainutlaatuinen tapaus palkitessaan rokotteen ottajia arvonnalla. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Länsi-Virginian osavaltio houkutteli viime vuonna ihmisiä rokottautumaan arpomalla kivääreitä ja haulikoita sekä yhdelle ihmiselle miljoonan dollarin käteispotin.

Suomessakin on ihmisiä houkuteltu rokottautumaan palkintojen voimalla.

Maassamme tarjotut porkkanat ovat kuitenkin olleet ulkomaiden esimerkkejä vaatimattomampia. Kainuun sote jakoi esimerkiksi ämpäreitä Kajaanin Prisman rokotuspisteellä viime lokakuussa. Helsinkiläinen kahvila ja kahvipaahtimo taas lupasi viime viikolla ilmaisen kahvikupin kolmannen rokotteen ottajille rokotuspäivänään. 

Lue myös:

    Uusimmat