Itävallan presidentti vahvisti lain pakollisista koronarokotuksista

Itävalta on ensimmäinen eurooppalainen maa, joka toteuttaa koronavirukseen liittyvän rokotepakon kaikille yli 18-vuotiaille maassa vakituisesti asuville 1:52
Katso uutisjuttu: Itävalta on ensimmäinen maa, joka ottaa käyttöön koronarokotuspakon.

Itävallan presidentti Alexander Van der Bellen on allekirjoittanut lain, joka tekee koronarokotuksesta pakollisen kaikille täysi-ikäisille tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta.

Maan parlamentissa aiemmin hyväksytty laki astuu voimaan lauantaina. Siirtymävaiheen jälkeen maaliskuun puolivälistä alkaen koronarokotteista kieltäytyviä uhkaa jopa 3  600 euron sakko.

Säännös ei koske muun muassa sellaisia ihmisiä, jotka eivät voi lääketieteellisistä syistä ottaa rokotetta. Laki ei myöskään koske raskaana olevia.

Kymmenettuhannet ovat osoittaneet viikoittain mieltään rokotuspakkoa vastaan marraskuusta lähtien, jolloin pakkotoimesta ilmoitettiin.

Parlamentissa asia sai kuitenkin vahvan tuen: vain oikeistopopulistinen Itävallan vapauspuolue FPÖ asettui lakia vastaan.

Lain tavoitteena on nostaa Itävallan koronarokotusastetta. Tällä hetkellä 69 prosentilla maan asukkaista on täysi rokotesuoja koronaa vastaan.

Noin yhdeksän miljoonan asukkaan Itävallassa on todettu yhteensä lähes kaksi miljoonaa koronatartuntaa ja yli 14  000 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Omikronmuunnoksen myötä tartuntaluvut ovat Itävallassakin lähteneet nousuun, mutta sairaaloissa koronapotilaiden luvut eivät toistaiseksi ole nousseet aiempien epidemiahuippujen tasolle.

Koronarokotuksista on tehty pakollisia vain harvoissa maissa. Tähän mennessä vastaavia pakkoja ovat säätäneet Itävallan lisäksi Ecuador, Tadzhikistan, Turkmenistan, Indonesia ja Mikronesia.

Lue myös:

    Uusimmat