Itävallan sosiaalidemokraateille yllätysvoitto

Itävallan pääoppositiopuolue sosiaalidemokraatit on korjannut yllätysvoiton parlamenttivaaleissa. Äärioikeistolaisen Jörg Haiderin uusi puolue pääsee myös parlamenttiin.

Itävallan pääoppositiopuolue sosiaalidemokraatit on korjannut yllätysvoiton parlamenttivaaleissa.

Liittokansleri Wolfgang Schüsselin konservatiivinen kansanpuolue menetti selvästi kannatustaan edellisiin vaaleihin verrattuna. Se sai 34,2 prosenttia äänistä ja sosiaalidemokraatit 35,7 prosenttia, ilmoitti sisäministeriö ääntenlaskennan valmistuttua. Ministeriön laskelmiin eivät kuitenkaan sisälly noin 400000 postiääntä.

Schüssel onnitteli vaalit "luultavasti" voittanutta demarijohtajaa Alfred Gusenbaueria jo ennen ääntenlaskennan valmistumista.

Toinen yllätystulos oli se, että äärioikeistolaisen Jörg Haiderin perustama uusi puolue, Itävallan tulevaisuuden liitto, kipusi neljän prosentin äänikynnyksen yli ja saisi siten edustajansa 183-paikkaiseen parlamenttiin.

Haiderin alkuperäinen vapauspuolue sai puolestaan 11,2 prosenttia äänistä ja vihreät 10,5 prosenttia.

Presidentti Heinz Fischer pyytänee Gusenbaueria hallituksenmuodostajaksi. Todennäköisin vaihtoehto lienee sosiaalidemokraattien ja kansanpuolueen "suuri koalitio", sillä muutoin hallitus ei saisi taakseen enemmistöä parlamentissa.

Haiderin piskuisella uudispuolueella ei liene asiaa hallitukseen eikä myöskään oppositioon siirtyneellä ulkomaalaisvastaisella vapauspuolueella, sillä pääpuolueet ovat ilmoittaneet ennakkoon kieltäytyvänsä yhteistyöstä sen kanssa.

Äänestäjät epäröivät

Vaaleista osattiin odottaa tasaväkisiä, sillä noin kolmannes 6,1 miljoonasta äänestäjästä oli epäröivällä kannalla vaalien alla.

Vaurauden kasvattamisella ja verohelpotuksilla kampanjoineen Schüsselin kansanpuolueen ennustettiin kuitenkin voittavan vaalit laskevista kannatusluvuista huolimatta.

-Tämä on katkera tappio, sanoi kansanpuolueen pääsihteeri Reinhold Lopatka.

Gusenbauerin johtamat sosiaalidemokraatit kampanjoivat tasaveroisemman tulonjaon puolesta.

Itävalta joutui EU:ssa eristyksiin vuonna 2000, kun Schüssel otti hallituskumppanikseen ulkomaalaisvastaisuudella ratsastaneen Haiderin vapauspuolueen. Haiderin katsottiin myös vähätelleen natsien rikoksia, ja moni äänestäjä vieroksuikin äärioikeistolaisten ajatusmaailmaa.

-En halua, että hallituksessa on tuolla tavalla ajattelevia ihmisiä, vaaliuurnilla käynyt Andreas Pfister, 45, sanoi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat