Sieppaaja oli lähellä täydellistä rikosta – näin poliisi selvitti miljoonaperijättären kidnappauksen Helsingissä ja Turussa 2009

Sieppaaja oli lähellä täydellistä rikosta – näin poliisi selvitti miljoonaperijättären kidnappauksen Helsingissä ja Turussa 2009 16:55
Katso Rikospaikan videolta, millaisiin virheisiin sieppaajaksi osoittautunut 44-vuotias Juha Turunen lopulta sortui ja kuinka poliisi tutki ”Operaatio Ullakon” ja pääsi Turusen jäljille.

Kahdeksan miljoonan euron lunnasrahat saanut sieppaaja oli lähellä täydellistä rikosta, mutta sortui lopulta virheisiin.

Helsingin Etu-Töölössä sijaitsevasta asunnosta lähti liikkeelle ainutlaatuinen tapahtumaketju Suomen rikoshistoriassa. Päivä oli 27.toukokuuta 2009. Tapaus tuli poliisille ensin katoamisilmoituksena.

– Minnan kaverit ja vanhemmat tekivät ilmoituksen. Minna oli kadonnut oudosti asunnostaan, eläkkeellä oleva rikosylikomisario ja tapauksen tutkinnanjohtajana toiminut Juha Rautaheimo kertoo Rikospaikka-ohjelmassa.

Kadonnut Minna oli hissiyhtiö Koneen säätiön hallituksen puheenjohtajan tytär. Poliisi meni käymään asunnossa, mutta miljoonaperijättären katoamiselle ei löytynyt selitystä.

Seuraava vaihe muutti tilannetta dramaattisesti.

– Minnan vanhemmat saivat kiristyskirjeen. Siinä kerrottiin, että tytär kidnapattu ja hänestä tullaan esittämään lunnasvaatimuksia.

Kidnappaaja esiintyi tässä vaiheessa kovan luokan rikollisryhmänä. Sieppauksesta todisteena mukana oli valokuva, jossa MInnalla oli kädessään tietyn päivän Iltalehti.

Kiristyskirjeitä tuli vanhemmille myöhemmin lisää ja niiden mukaan Minna olisi viety ulkomaille. Poliisi ryhtyi tutkimaan tapausta kansainvälisenä kidnappausjuttuna.

Kiristyskirjeissä vaadittiin, että Minnan henkeä vastaan piti toimittaa 8 miljoonaa euroa käteisenä, tai muussa tapauksessa hänelle kävisi kalpaten. Sieppaaja ilmoitti myös, että poliisiin ei saisi olla missään yhteydessä.

– Näissä kirjeissä oli alusta lähtien äärettömän uhkaava sävy ja että panttivanki tullaan surmaamaan, jos rahoja ei ruveta järjestämään, Rautaheimo kertoo.

Poliisi antoi operaatiolle nimen ”Ullakko”. Se tuli siitä, että sieppaajan lähettämien valokuvien perusteella Minna näytti olevan jonkinlaisessa eristetyssä, ullakkomaisessa tilassa.

Poliisille oli operaation ja tutkinnan edetessä käynyt selväksi, että tapahtuma keskittyy Turun seudulle.

Myös lunnasrahojen luovutus oli Turussa, ja siitä tuli myös tapauksen lopullisen ratkaisun aloituspisteistä.

Heti lunnasrahat saatuaan sieppaaja ajoi rahojen kanssa polkupyörällä parkkihalliin ja teki siellä yhden ratkaisevimmista virheistään.

Kidnapattu Minna oli vapauduttuaan ollut panttivankina 17 vuorokautta karuissa oloissa, ääniseristetyssä *tyrmässä”, jonka Turunen oli rakentanut omaan asuntoonsa.

Katso Rikospaikan videolta, millaisiin virheisiin sieppaajaksi osoittautunut 44-vuotias Juha Turunen lopulta sortui ja kuinka poliisi tutki ”Operaatio Ullakon” ja pääsi Turusen jäljille.

8 miljoonan euron lunnasrahoista kateisiin jäi vain noin 400 euroa.

Turunen tuomittiin yhdeksän vuoden vankeuteen muun muassa panttivangin ottamisesta ja törkeästä pahoinpitelystä.

Lue myös:

    Uusimmat