Itärajan korruptio käy kalliiksi yrityksille

Itärajalla tapahtuva korruptio aiheuttaa suomalaisyrityksille mittavia lisäkustannuksia. Oikeusministeriön tuoreesta selvityksestä ilmenee, että itärajalla toimivilta yrityksiltä vaaditut yksittäiset summat saattavat olla pienehköjä, mutta vuoden aikana niistä kertyy jopa kymmenien tuhansien eurojen potti.

Suomalais-venäläisen tutkimusraportin mukaan itärajalla toimivien suomalaisten ja venäläisten virkamiesten käsitykset korruptiosta ja sen yleisyydestä Venäjällä ovat hyvin samankaltaisia. Myös virkamiesten ja yrittäjien käsitys kielletystä ja sallitusta toiminnasta vaikuttaa samankaltaiselta, eikä suuria eroja ole myöskään korruption ymmärtämisessä.

- Käsitykset siitä, mitä korruptio tarkoittaa ja mikä on rikosoikeudellisesti rangaistavaa ja mikä on moraalisesti tuomittavaa, ovat yhteneväisiä. Molemmin puolin rajaa viranomaiset toivovat lisäkoulutusta. Suomessa nähdään. että korruptio ole ole ongelma, mutta monet virkamiehet sanovat, että varsinaista koulutusta he eivät ole käyneet, kertoo Oikeusministeriön neuvotteleva Marina Venäläinen.

Sekä suomalaiset että venäläiset yhdistävät venäläisen korruption melko suoraan virkamiesten kehnoon palkkaukseen ja yleiseen heikkoon sosiaaliturvaan.

Venäläiset ottavat lahjuksia jossain tilanteissa

Sen sijaan näkemykset virka-aseman väärinkäyttämisestä vaihtelivat.

Suomalaisvirkamiehet tuomitsevat kaikenlaisen virka-aseman väärinkäytön oman edun tavoittelemiseksi, kun taas merkittävä osuus venäläisistä pitää lahjusten ottamista joissain tilanteissa sallittuna.

- Suomalainen virkamies ei nähnyt missään vaiheessa korruptiota mahdollisena tai suotavana toimintana, eikä hän ryhtyisi siihen missään tilanteessa. Venäläisten virkamiesten ajatuksissa korruptio on sinänsä väärin tekona ja ilmiönä, mutta joissain tilanteissa se on käyttökelpoinen tapa. Jos esimerkiksi korruptiolla voi pelastaa jonkun lähiomaisen hengen, se ei enää ole venäläisen mielestä niin tuomittavaa, Venäläinen kertoo.

Venäläinen kertoo, että Suomessa kysymyksiin vastattiin avoimemmin, eikä korruptiota viranomaispuolella tavattu. Sen sijaan rajan yli toimivat suomalaisyrittäjät ovat kertoneet rahastuksesta Venäjän puolella.

Tyypillisimmät korruptiotilanteet liittyvät kuljetusyrittämiseen, koska siinä on paljon intressejä rajan molemmin puolin. Mahdollisimman tehokas rajan ylittäminen on tehokkaan elinkeinon harjoittamisen edellytys.

- Tämä aiheuttaa sen, että pienetkin helpotuksen rajalla ovat rahan arvoisia. Rahaan joudutaan usein turvautumaan, jos jossain tarkastuspisteessä ei haluta odottaa liian kauan.

Suomalaiset innokkaita vastaamaan

Tutkimukseen haastateltiin melko pientä ryhmää virkamiehiä rajan molemmin puolin, kertoo neuvotteleva virkamies Marina Venäläinen.

- Tutkimus antaa kuitenkin mahdollisuuden perehtyä aiheeseen ensimmäistä kertaa. Aihe on vaikea tutkia erityisesti Venäjällä, sillä virkamiehet eivät olleet kovin halukkaita suostumaan haastatteluihin.

Rajakorruptiota on tutkittu ensimmäistä kertaa suomalais-venäläisenä yhteistyönä oikeusministeriön käynnistämässä Korruptio Suomen ja Venäjän rajalla –tutkimushankkeessa, joka on osa kahdenvälistä korruptiontorjuntaa koskevaa lähialueyhteistyötä.

Lue myös:

    Uusimmat