Itämeren kaasuputki myöhästyy ja kallistuu

Viipurin alueelta Saksaan kaavailtua kaasuputkea ajava yhtiö jättää rakennussuunnitelmansa ensi kuussa, ja hankkeen ympäristövaikutuksia päästään arvioimaan keväällä.

Venäläissaksalainen kaasuputkiyhtiö jättää rakennussuunnitelman Itämeren kaasuputkesta ensi kuussa. Hankkeen ympäristövaikutusten arviointi alkaa keväällä ja voi viedä vuosia.

Putken rakentamisen alkuun päästään aikaisintaan 2008, jos ympäristöselvitykset riittävät. Venäläisjohtoisen kaasuyhtiön ei kuitenkaan ole pakko odottaa viranomaisselvitysten valmistumista, vaan se voi halutessaan rakentaa putken nopeastikin.

- YK:n merioikeussopimukseen perustuva talousvyöhykelaki tuli Suomessa voimaan viime vuonna. Muilla mailla on oikeus laskea putkia ja kaapeleita Suomen talousvyöhykkeelle, kertoo ylitarkastaja Jorma Jantunen Uudenmaan ympäristökeskuksesta.

Muun muassa presidentti Tarja Halosen eilen haluamiin perusteellisiin ympäristövaikutusselvityksiin päästään aikaisintaan ensi vuonna. Syy on siinä, että selvitystyössä aloitetaan työsuunnitelmasta ja vasta kun se on julkisessa ja kattavassa käsittelyssä hyväksytty, pääsee konsulttiyritys teettämään itse selvityksiä. Sen tulokset joutuvat vielä tarkempaan syyniin.

Enemmän tai vähemmän samalla tavalla menetellään samanaikaisesti myös Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa ja Venäjällä. Suomessa ei osata vielä ennustaa, miten selvityksiin reagoidaan.

- Ympäristövaikutusten arviomenettelyhän on avoin menettely, jossa sekä kansalaiset että viranomaiset voivat ottaa kantaa arvioinnin sisältöön, sanoo koordinaattori Seija Rantakallio ympäristöministeriöstä

Samaan aikaan, kun virkakoneisto valmistautuu käynnistymään, Venäjän presidentti Vladimir Putin haluaa Euroopan kaasumarkkinoille nopeasti. Tavoite on, että kun luvat on saatu, 1200 kilometriä merenpohjaputkea Viipurista Greifswaldiin valmistuisi kahdessa vuodessa runsaalla viidellä miljardilla eurolla ja väistellen Itämereen upotettuja sotalaivoja ja taistelukaasutankkeja sekä varoen sekoittamasta kuolleita syvänteitä.

Suomen osalta putki kulkee aluevesirajan ulkopuolella, mutta talousalueella.

Ruotsi varoitti elokuussa, että putki on katastrofiriski. Tänään Suomen ja Ruotsin ulkoministerit Erkki Tuomioja ja Carl Bildt lausuivat, että putki on ympäristökysymys.

(MTV3)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat