Mainos

Italiassa tiukat turvatoimet G8-huippukokoukselle

Italiassa on kiristetty turvatoimia viikonloppuna Genovassa pidettävän johtavien teollisuusmaiden G8-huippukokouksen ajaksi. Poliisi pelkää mielenosoitusten aiheuttavan levottomuuksia ja väkivaltaisuuksia.

G8-huippukokoukseen osallistuvat Yhdysvaltain, Britannian, Ranskan, Saksan, Italian, Japanin, Kanadan ja Venäjän johtajat. Maiden ulkoministerit ovat tänään koolla Roomassa. Myös viiden maan Balkanin yhteysryhmän ulkoministerit ovat parhaillaan koolla keskustelemassa Makedonian kriisistä.

Varsinainen ulkoministerikokous alkaa iltapäivällä Roomassa. Kokouksen asialistalla ovat Balkanin tilanteen ohella Lähi-idän kriisi sekä Yhdysvaltain ohjuspuolustussuunnitelma.

Maahantulomuodollisuuksia on kiristetty Italiassa eikä mielenosoittajia kuljettavia junia ja busseja päästetä Italiaan lainkaan. Myös naapurimaat ovat tiukentaneet otteita rajoillaan. Italian poliisi on tehnyt maanantaisen kirjepommi-iskun jälkeen ratsioita vasemmistoradikaalien tukikohtiin viidessä kaupungissa.

Genova, Palazzo Ducale

Genovan historiallinen keskusta on suljettu vierailijoilta huippukokouksen ajaksi. Keskusta on ympäröity neljän metrin korkuisilla teräsaidoilla, ja alueen asukkaatkin pääsevät koteihinsa vain tarkoin vartioitujen porttien kautta. Kokouspaikkana toimii 1200-luvulta peräisin oleva Palazzo Ducale eli Ruhtinaan palatsi. Useimmat kokouksen osanottajista majoittuvat kaupungin vanhaan satamaan kiinnitettyyn Vision of Europe -loistoristeilijään.

Italian uskottavuus koetteilla

Genovan huippukokous on pääministeri Silvio Berlusconin uuden hallituksen ensimmäinen kansainvälinen tulikoe. Kokouksen turvajärjestelyjen uskottavuutta Genovan historiallisessa kaupungissa on laajalti epäilty ennen kokousta.

-G8-kokousta ei voida vähätellä vain yleisen järjestyksen ongelmaksi. Se on positiivinen tapahtuma, ja Italian uskottavuus koko maailman silmissä on pelissä, sanoi sisäministeri Claudio Scajola parlamentissa eilen. Sisäministeri kertoi yli 700 ihmisen tulleen käännytetyksi rajoilta rähinöinnistä epäiltyinä.

Uutistoimisto ANSA:n mukaan kuusi saksalaista ja yksi amerikkalainen pidätettiin Genovassa eilen aseiden hallussapidosta. Genovan huippukokouksessa keskustellaan muun muassa maailmanlaajuisen köyhyyden torjumisesta. Paikalle odotetaan yli 100 000:aa mielenosoittajaa, joita valvomaan on asetettu noin 20 000 poliisia.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.