Mainos

Italiassa muistellaan mafian uhreja - paavi vetosi mafiosoihin

Latinan kaupungissa, Italiassa muistellaan tänään mafiajärjestöjen viattomia uhreja.

Mafianvastaiselle marssille odotetaan tuhansia ihmisiä, ja iltapäivä kuluu aiheeseen liittyvien seminaarien parissa. Libera-kansalaisjärjestön organisoima tapahtuma järjestetään jo 19. kerran.

Roomalaisessa San Gregorio VII -kirkossa järjestettiin eilen rukoushetki, jonka aikana luettiin 900 viattoman mafian uhrin nimet. La Repubblica -lehden mukaan kyseessä on vain pieni osa yhteensä 15 000 uhrista. Heidän joukkoonsa kuuluu niin mafianvastaisia tuomareita, toimittajia, virkavallan edustajia, pappeja kuin tavallisia kansalaisiakin.

Rukoushetkeä veti ensimmäistä kertaa paavi Franciscus, joka saapui kirkkoon käsi kädessä Liberaa johtavan don Luigi Ciottin kanssa. Puheensa aikana silminnähden liikuttunut paavi vetosi suoraan mafian jäseniin, jotta nämä kääntäisivät elämänsä suunnan ja lakkaisivat tekemästä pahaa.

- Muuttakaa tapanne, ettette joudu helvettiin. Se teitä odottaa, jos jatkatte tällä tiellä. Teillä on isä ja äiti, ajatelkaa heitä. Valta, rahat jotka teillä nyt on likaisten bisnesten ja mafiarikosten ansiosta, ovat veristä rahaa. Se on veristä valtaa, ettekä voi ottaa sitä mukaanne seuraavaan elämään, paavi sanoi.

La Repubblica haastatteli 11-vuotiaan poikansa mafian harhaluotiin menettänyttä Giovanni Gabrielea ennen paavin tapaamista. Hänen mukaansa paavin julkinen asettuminen uhrien puolelle antaa toivoa siitä, että muutos on mahdollinen.

Talouskriisi lisää mafiajärjestöjen valtaa

Mafia on ollut tällä viikolla otsikoissa myös Apuliassa maanantaina tehdyn kolmoismurhan vuoksi. Murhat järkyttivät italialaisia erityisesti siksi, että yksi uhreista oli vasta 3-vuotias Domenico-poika.

Mafiajärjestöjen kuten Camorran, Cosa Nostran ja 'Ndranghetan ote Italiasta on yhä vahva, eikä maata vaivaava talouskriisi ole ainakaan parantanut tilannetta.

Viljelijäjärjestö Coldirettin tekemän selvityksen mukaan kuusi työtöntä kymmenestä olisi valmis työskentelemään yrityksessä, joka on sekaantunut mafian rahanpesuun. Yhä useammat tavalliset kansalaiset ovat kuitenkin nousseet viime vuosina vastustamaan järjestäytyneen rikollisuuden valtaa.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.