Mainos

Italian vaaleissa loppusuora

Monien tarkkailijoiden mukaan vaalit ovat kansanäänestys pääministeri Silvio Berlusconin viisi vuotta jatkuneesta hallituskaudesta.

Italian kitkeräsävyisessä vaalitaistelussa oli tänään viimeinen kampanjapäivä. Keskusta-vasemmiston Romano Prodi päätti vaalikampanjansa Roomaan, pääministeri Silvio Berlusconi taas piti viimeisen vaalipuheensa Napolissa.

Berlusconi julisti noin 10 000 kannattajalleen, että Italialla on vaaleissa edessään olennainen valinta. Äänestäjät voivat hänen mukaansa valita vasemmiston edustaman verojen, pessimismin ja valheiden Italian tai Berlusconin tarjoaman vapauden, oikeuksien, hyvinvoinnin ja erityisesti rakkauden Italian.

Prodi puolestaan vetosi yhtenäisyyden puolesta. - Meillä on tarve, suuri tarve yhtenäisyyteen, Prodi sanoi yli 10 000 kuulijalleen Roomassa.

Vaalikampanjointi ei ole sallittua huomenna, ja Italian 50 miljoonaa äänioikeutettua käyvät vaaliuurnilla sunnuntaina ja maanantaina valitsemaan maalle uutta parlamenttia.

Mielipidekyselyjä ei ole saanut julkaista enää kahteen viikkoon. Silloin julkistetut kyselyt ennakoivat 3,5-5 prosenttiyksikön voittoa Prodin johtamalle liittoutumalle.

Kansanäänestys Berlusconin linjan suosiosta

Monien tarkkailijoiden mukaan vaaleista on tulossa oikeastaan kansanäänestys Berlusconin viisi vuotta jatkuneesta hallituskaudesta. Berlusconi on vaalikampanjan loppusuoralla vaikuttanut ärtyneeltä ja väsyneeltä. Hän on käyttänyt vastustajistaan varsin karkeitakin ilmaisuja ja vaatinut YK:n tarkkailijoita vaaleihin, jotta estettäisiin hänen kilpailijoitaan väärentämästä vaalitulosta.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on puolestaan moittinut Berlusconin omistamaa mediayhtymää epätasapuolisesta vaaliseurannasta.

Prodi, entinen professori ja EU:n komission entinen puheenjohtaja, on käyttänyt hänkin purevaa kieltä Berlusconista. Prodin mukaan Berlusconin ainoat huomattavat saavutukset pääministerikaudella ovat kasvojenkohotusleikkaus ja toinen leikkaus, jolla pääministeri hankki lisää hiuksia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.