Mainos

Italian presidentti otti tuumaustauon hallituskriisissä

Presidentin lähipiirin mukaan tämä ilmoittanee ratkaisustaan tänään. Italia ajautui hallistuskriisiin, kun Romano Prodin hallitus kaatui viime viikolla.

Italian presidentti Giorgio Napolitano on ilmoittanut myöhään illalla tarvitsevansa lisää aikaa maan hallituskriisin ratkaisemiseen. Napolitano oli neljän päivän aikana ehtinyt tavata liki parikymmentä poliittisten johtajien ja entisten pääministerien delegaatiota ja sanoi tarvitsevansa miettimisaikaa.

Napolitano totesi asian olevan erittäin vaikea, koska "Italian poliittinen kenttä on niin sirpaloitunut".

Presidentti ei ilmoittanut milloin hän kertoisi päätöksestään, mutta hänen lähipiirinsä mukaan Napolitano ilmoittanee asiasta tänään.

Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi on vaatinut kiivaasti ennenaikaisten vaalien järjestämistä, eikä vähiten siksi, että hänen Forza Italia -puolueensa mielipidemittausten mukaan voittaisi ne.

- Miten me voisimme vain odotella jotain, jolla ei ole vähäisintäkään mahdollisuutta toteutua, kun maa tarvitsee kunnon hallituksen välittömästi, Berlusconi taivasteli.

Keskusta-vasemmisto - johon myös Napolitano kuuluu - sen sijaan haluaisi, että vaaleja lykättäisiin ainakin kesäkuuhun ja mahdollisesti jopa ensi vuoden kevääseen, koska maassa tulisi ennen sitä tehdä suuria poliittisia ja taloudellisia uudistuksia.

- Tämän päivän vaalit merkitsevät huomisen epävakautta, runoili Demokraattisen puolueen puheenjohtaja Walter Veltroni. Demokraattinen puolue on Italian toiseksi suurin Forza Italian jälkeen.

Mikäli Napolitano päätyisi väliaikaishallitukseen, sen muodostajaksi on uumoiltu muun muassa senaatin puhemiestä Franco Marinia.

Talous kuralla

Romano Prodin hallituksen kaatuminen viime viikolla ei olisi voinut tapahtua huonommalla hetkellä. Tutkimusten mukaan Italian liike-elämän luottamus on painunut alimmalle tasolle sitten vuoden 2005 lopun. Ensi vuoden kasvuennustettakin on juuri rukattu alaspäin, 1,4 prosentista 0,9 prosenttiin.

Italialla on kolmanneksi laajin valtion velka maailmassa. Maa on jo pitkään ollut EU:n murheenkryyni taloutensa hoidossa. Analyytikot pelkäävätkin nyt, että mikäli Berlusconi nousee valtaan ja aloittaa jälleen julkisten menojen kasvattamisen, Prodin vähäisetkin yritykset budjettialijäämän leikkaamiseksi tehdään tyhjiksi.

Prodin hallitus kärsi torstaina odotetun tappion parlamentin ylähuoneen luottamuslauseäänestyksessä. Tämän jälkeen Prodi jätti eroanomuksensa presidentti Napolitanolle.

Prodilla ei ollut turvanaan enää senaatin enemmistöä, kun Udeur-pienpuolue irtaantui muutenkin horjuneesta hallitusliittoumasta. Puolueen oikeusministeri Clemente Mastella erosi viime viikolla korruptioepäilyjen takia.

Prodin keskusta-vasemmistolainen vaaliliitto syrjäytti oikeistolaisen Silvio Berlusconin hallituksen vuoden 2006 vaaleissa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.