Italian parlamenttivaalien tulos edelleen auki

Berlusconin koalitio nousi mukaan taisteluun laskennan edetessä.

Italia ehti jo valmistautua aikaan jälkeen Silvio Berlusconin. Parlamenttivaalien ovensuukyselyt näet kertoivat, että Romano Prodin johtama keskusta-vasemmistolainen vaaliliittouma oli voittamassa maan parlamenttivaalit.

Myöhemmin illalla asetelmat kuitenkin kääntyivät päälaelleen kun osittaisten tulosten pohjalta tehtyjen ennusteiden perusteella alkoi näyttää siltä, että Berlusconin koalitio saattaa sittenkin nousta hiuksenhienoon voittoon sekä ylä- että alahuoneessa.

Nexus-tutkimuslaitoksen mukaan Berlusconin koalitio saisi 49,9 prosenttia alahuoneen äänistä ja Prodin koalitio 49,6 prosenttia. Ennuste perustui 44 prosenttiin lasketuista äänistä.

Jo aikaisemmin Nexus ennusti, että Berlusconin koalitio saisi niukan enemmistön parlamentin ylähuoneen eli senaatin paikoista. Tilanne oli kuitenkin äärimmäisen tiukka, sillä vain hetkeä aikaisemmin julkistetut osittaiset viralliset vaalitulokset kertoivat, että Romano Prodin johtaman keskusta-vasemmistolainen oppositio saisi enemmistön ylähuoneeseen.

Paikkajako ei kuitenkaan perustunut vielä lopullisiin tuloksiin, sillä siitä puuttui kuusi paikkaa, jotka oli varattu noin kolmea miljoonaa ulkomailla asuvaa italialaista edustaville senaattoreille.

Italialaiset kävivät vaaliuurnilla erittäin ahkerasti. Vaalien äänestysprosentti oli 83,6.

Prodi, 66, on päihitti Berlusconin kertaalleen jo vuoden 1996 vaaleissa. Hallitus pysyi kuitenkin koossa vain pari vuotta. Tuolloin kostautui Prodin kehuttu kyky koota koalitionsa taakse laaja puolueiden kirjo, sillä hän ei saanut koalition kommunisteja ajamiensa työmarkkina- ja eläkeuudistusten taakse.

Eurooppalaisuus vahvistuisi

Berlusconin mahdollinen väistyminen muuttaisi Italian poliittista elämää - jos tosin ulkosuhteitakin - monella tavalla. Miljonäärin ja mediakeisarin sutkautuksiin on ehditty maailmalla jo tottua, ja Berlusconin on nähty venyttelevän demokratian rajoja tavalla jos toisellakin viisivuotisen valtakautensa aikana.

Sanojen sijaan Prodilta odotettaisiin tekoja. Uuden hallituksen kiireellisin tehtävä on Italian surkean taloustilanteen hoitaminen. Talouskasvu on jämähtänyt ja valtion velka on maailman kolmanneksi suurin.

-Uuden hallituksen on yhä vain tärkeämpää ilmoittaa konkreettisista uudistuksista Italian verokriisin hoitamiseksi, luottoluokituslaitos Standard and Poor's patisteli uutta hallitusta ensimmäisten tulostietojen jälkeen.

Ulkopolitiikassa Euroopan komission entinen puheenjohtaja Prodi painottaisi eurooppalaista yhteistyötä siinä missä Berlusconi on tunnettu yhtenä Yhdysvaltain presidentin George Bushin uskollisimmista liittolaisista.

Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoi uskovansa, että Italian hallitusvaihdos saattaa tehdä hyvää EU-yhteistyölle.

- Teemme yhteistyötä kaikkien laillisesti valittujen EU-maiden hallitusten kanssa. Sosiaalidemokraattina rohkenen kuitenkin sanoa, enkä usko muidenkaan Suomen hallituspuolueiden olevan eri mieltä, että hallituksen vaihdos Italiassa voi tehdä hyvää yhteistyölle unionissa, hän sanoi.

Tuomioja kommentoi Italian vaalitulosta ennakkotietojen perusteella Luxemburgissa alkuillasta.

Ovensuukyselyt: Prodille jopa 54 prosenttia äänistä

Euroopan komission puheenjohtaja Romano Prodi

Sky Italia -televisioyhtiön tutkimuslaitos Piepolilla teettämän kyselyn mukaan Prodin liittouma on saanut 52 prosenttia äänistä ja Berlusconin liittouma 47 prosenttia. Tällaisella äänisaaliilla Prodin keskusta-vasemmistolle tulisi vaalilain mukaan automaattisesti 340 parlamentin alahuoneen 630 paikasta.

- Olemme vielä erittäin varovaisia, mutta jos näihin lukemiin saadaan vahvistus, se kertoo, että Italia on päättänyt kääntää sivua ja aloittaa uuden aikakauden, Prodin kampanjatoimistosta kommentoitiin tietoja tuoreeltaan.

Prodin liittouma on hallinnut mielipidetiedusteluja jo parin vuoden ajan. Sen suosiota on kasvattanut laajalle levinnyt tyytymättömyys Italian jämähtäneeseen talouteen sekä elinkustannusten nousuun.

Ovensuukyselyjen tuloksia ei ole Italiassa kuitenkaan pidetty erityisen luotettavina.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat