Mainos

Italian hallituksen kohtalo jälleen vaakalaudalla

Prodin hallituksella on vain yhden paikan enemmistö senaatissa. Häviö luottamuslauseäänestyksessä merkitsisi hallituksen eroa.

Pääministeri Romano Prodin hallituksella on jälleen illalla edessään luottamuslauseäänestys Italian parlamentin ylemmässä kamarissa senaatissa. Nyt vaakalaudalla on Italian ensi vuoden budjetin ja samalla myös koko keskusta-vasemmistolaisen hallituksen kohtalo.

Prodin hallituksella on vain yhden paikan enemmistö senaatissa. Hallitusrintamaa ovat tukeneet aiemmissa äänestyksissä kuitenkin myös muutamat eliniäksi nimitetyt senaattorit ja riippumattomat senaatin jäsenet.

Hallitus on selvinnyt jo useista luottamuslauseäänestyksistä senaatissa sen jälkeen, kun hallitus saatiin kokoon viime toukokuussa. Häviö luottamuslauseäänestyksessä merkitsisi hallituksen eroa.

Parlamentin alempi kamari hyväksyi veronkorotuksia sisältävän budjetin jo marraskuussa. Budjettiesityksessä ehdotetaan lähes 35 miljardin euron veronkorotuksia. Budjettiin sisältyy myös runsaasti leikkauksia, joiden avulla budjetin alijäämä yritetään pitää euroalueen vaatimusten rajoissa.

Budjettiesitys on herättänyt laajaa vastustusta, ja se on syössyt hallituskoalition kansansuosion ennennäkemättömän alhaiseksi. Corriere della Sera -lehden julkistaman kyselyn mukaan hallituspuolueita kannattaa nyt 45,3 prosenttia italialaisista ja oppositiopuolueita 54,7 prosenttia.

Pääministeri Prodi on puolustanut talousministeri Tommaso Padoa-Schioppan budjettiesitystä, mutta sanonut, että budjetin esittelyssä äänestäjille on tehty virheitä.

- Budjetti on vasta ensi askel pitkän aikavälin strategiassa, jonka tavoitteena on maan talouden parantaminen, Prodi sanoi televisiohaastattelussa eilen.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.