Mainos

Italia vaatii Alitalian kilpailijoita nostamaan hintojaan

Italia on kieltänyt Euroopan johtavia lentoyhtiöitä tarjoamasta lentoja halvemmalla kuin maan talousvaikeuksissa kamppaileva valtio-omisteinen Alitalia. Kielto on herättänyt jyrkkiä vastalauseita.

Italia on kieltänyt Euroopan johtavia lentoyhtiöitä tarjoamasta lentoja halvemmalla kuin maan talousvaikeuksissa kamppaileva valtio-omisteinen Alitalia. Brittiläisen British Airwaysin mukaan Italian siviili-ilmailun viranomaiset ovat uhanneet yhtiötä sakoilla ja oikeustoimilla, ellei se muuta hinnoitteluaan.

Monilla EU-mailla on jo 1940-luvulla luoduissa kansainvälisissä ilmailusopimuksissa ehtolauselmia, joiden turvin ne voivat pyrkiä suojaamaan kansallisten lentoyhtiöidensä etuja. Näiden mukaan välilaskullisen lennon tarjoavalla yhtiöillä ei olisi oikeutta myydä lippuja halvemmalla kuin yhtiö, joka tarjoaa samalle välille suoran lennon. Useimmissa EU-maissa säädös on jätetty huomiotta sen jälkeen kun yhtenäiset eurooppalaiset ilmailumarkkinat luotiin, ja seitsemisen vuotta sitten niiden oli määrä avautua kokonaan vapaalle kilpailulle.

Financial Timesin mukaan Britannian liikenneministeriö on esittänyt italialaisten toimista jyrkän vastalauseensa. BA puolestaan on ilmoittanut patistaneensa komissiota puuttumaan tilanteeseen viipymättä ja vaatinut, että italialaisviranomaisten toimien laillisuus tutkitaan. Myös saksalaisen Lufthansan kerrotaan käyvän parhaillaan neuvotteluja hinnoittelusta Italian viranomaisten kanssa.

Tällä hetkellä BA:n turistiluokan lippu Roomasta New Yorkiin Lontoon kautta maksaa halvimmillaan 322 euroa, kun Alitalian vastaava suora lento maksaa 497 euroa. Joustavampi bisnesluokan lippu maksaa BA:lla 2973 euroa ja Alitalialla 3257 euroa.

Italian hallitus myönsi Alitalialle vastikään valtion takaaman 400 miljoonan euron lainan, jonka avulla valtion lippulaiva pyritään pelastamaan konkurssilta. EU-komissio hyväksyi tukijärjestelyt joitakin viikkoja sitten. Päätös on herättänyt jyrkkää arvostelua muiden eurooppalaisten lentoyhtiöiden keskuudessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.