Mainos

Italia haluaa mukaan ERMiin

Italian liira liitettäneen viikonvaihteessa Euroopan vaihtokurssimekanismiin Ermiin. Italian hallitus on pyytänyt EU:n rahakomiteaa huomenna Brysseliin pohtimaan liiran liittymistä. Komitea koostuu EU-maiden hallitusten ja keskuspankkien korkeista virkamiehistä.

Liiran keskikurssin odotetaan liittymisessä tasaantuvan noin tuhanteen liiraan Saksan markkaa kohden. Erityisesti Ranska on tähdentänyt, ettei liiraa saa liittää mekanismiin liian matalalla kurssilla, koska Italian kilpailukyky olisi silloin liian voimakas.

Liiran liittäminen Ermiin on alku Italian pyrkimyksille täyttää talous- ja rahaliitto Emun lähentymisehdot. Erään tulkinnan mukaan valuutta on liitettävä Ermiin viimeistään vuodenvaihteessa, jotta maa voisi olla mukana rahaliitossa alusta alkaen vuonna 1999.

Rahakomitea kokoontui edellisen kerran lauantaina tasan kuusi viikkoa sitten, kun Suomen markka liitettiin Ermiin. Tuolloin tieto komitean kokoontumisesta saatiin vasta, kun tapaaminen oli alkanut. Nyt tieto vuoti julkisuuteen Frankfurtissa pidetyssä Euroopan pankkiirien tapaamisessa.

Hallitus koolle

Suomen rahalain mukaan hallituksen on kokoonnuttava päättämään markan ja liiran välisestä kurssista. Ympäristöministeri Pekka Haavisto (vihr.), joka osallistui tänään ministerikokoukseen Brysselissä, vahvisti, että hallituksen on kokoonnuttava päätösvaltaisena sinä viikonvaihteena, kun liira tai joku muu valuutta liitetään Ermiin.
-Neuvottelujen päätteeksi, kun rahakomitea on kokoontunut, hallituksen on otettava kantaa, hyväksyykö se neuvottelutuloksen, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan hallituksessa on keskusteltu mahdollisuudesta, että päätöksen tekeminen siirrettäisiin jollekin alhaisemmalle tasolle, mutta asiasta ei ole vielä päästy sopuun.

Jos liira liitetään Ermiin viikonvaihteessa, enää kolme EU-valuuttaa jää sen ulkopuolelle: Ruotsi kruunu, Englannin punta ja Kreikan drakma.
(STT)
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.