Mainos

Itälä: Kokoomus saavutti tavoitteitaan budjettiriihessä

Peruspalveluiden turvaaminen ja kuntatalouden selviäminen kuivin jaloin olivat kokoomuksen tavoitteita budjettiriihessä, ja niissä myös onnistuttiin, sanoi puolueen puheenjohtaja sisäministeri Ville Itälä kokoomuksen puoluehallituksen kokouksessa tänään Helsingissä.

-Riihessä oli myös lapsiperheiden vuoro. Toisin kuin keskusta on väittänyt, voimme todeta, että lapsiperheillekin tuli panostuksia, kuten äitiyspäivärahan korotus ja isyysloman pidennys, Itälä huomautti. Myös panostukset kuntatalouteen ohjautuvat Itälän mukaan nimen omaan lapsiperheiden eduksi.

Itälän mielestä budjettiriihessä aikaansaadulla tuloveron kevennyksellä "putsattiin pöytä" pienituloisille. Hän piti sitä tärkeänä linjaratkaisuna.

-Olen luottavainen, että hallitus tarkistaa veronkevennysvaran tupo-neuvottelujen yhteydessä, vaikka onkin selvää, että se ei ole kovin suuri, Itälä sanoi.

Itälän mukaan budjettiriihessä säilytettiin maltti ja tasapaino, eivätkä vaalipaineet vaikuttaneet vääntöön.

-Maltin on säilyttävä myös eduskunnassa. Siellä ei saa ruveta tekemään vaalibudjettia, Itälä varoitti.

Päätös vaaliliitosta kristillisdemokraattien kanssa lähipäivinä

Kokoomuksen eduskuntavaalisuunnitelmiin kuuluu solmia vaaliliitto kristillisdemokraattien kanssa Lapin ja Varsinais-Suomen vaalipiireissä. Lapin vaaliliitolla kokoomus varmistelisi ulkomaankauppaministeri Jari Vile'nin läpimenoa.

Itälän mukaan kokoomus suunnitteli kristillisten kanssa valtakunnallista vaaliliittoa, mutta piirikohtainen tarkastelu osoitti, että vaaliliitto voi toteutua vain "varsin minimaalisena", jos se toteutuu.

-Piirijärjestöjen on syytä tehdä päätökset vaaliliitosta lähipäivinä, Itälä sanoi. Hän sanoi kannattavansa suunnitteilla olevaa vaalilain uudistusta, joka estäisi vaaliliittojen tekemisen kokonaan.

Valtionyhtiöt politiikan ulkopuolelle

Itälä toisti kantansa siitä, että valtion omistamien pörssiyhtiöiden toiminta pitäisi tulevaisuudessa erottaa poliittisesta ohjauksesta. Se, että jotkin valtionyhtiöt ovat toimineet tuloksellisesti, ei ole Itälän mukaan sen ansiota, että niiden asioita on käsitelty eduskunnassa ja niissä on ollut hallintoneuvostot. Menestys on ollut ammattimaisten johtajien ansiota, hän arvioi.

Itälä on samaa mieltä muun muassa oikeusministeri Johannes Koskisen (sd.) ja suurten eduskuntaryhmien puheenjohtajien kanssa siitä, että valtionyhtiöiden ohjaaminen täytyy keskittää yhteen paikkaan.

Itälän kanta valtionyhtiöiden poliittisen ohjauksen tarpeeseen on päinvastainen kuin Koskisen, jonka mukaan sitä olisi syytä vahvistaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.