Mainos

Itä-Timorin asukkaille ruokaa ilmasta

Ruuan toimitukset ilmasta Itä-Timorin pakolaisille ovat alkaneet, kun kaksi Hercules-kuljetuskonetta pudotti vuorilla piileskeleville ihmisille 20 tonnia riisiä ja huopia. Australian hallituksen edustajan mukaan ilmapudotukset näyttävät sujuneen hyvin. Monelle apu tulee kuitenkin liian myöhään.

Vahvistamattomien tietojen mukaan ihmisiä on jo alkanut kuolla nälkään Itä-Timorissa. YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan jopa puoli miljoonaa Itä-Timorin 850 000 asukkaasta on joutunut pakenemaan tai joutunut karkotetuksi. Heistä ainakin 75 000 on alle viiden vuoden ikäisiä lapsia.

Jokaisesta ilmapudotuksesta joudutaan neuvottelemaan erikseen Indonesian hallituksen kanssa. Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ICRC kertoi tänään, että se oli tuomassa saman päivän aikana Itä-Timorin pääkaupunkiin Diliin 15 tonnia ruokaa ja 500 kiloa lääketarvikkeita Surabayasta.

-Ruoka kuljetetaan suoraan (itätimorilaiseen) Daren kaupunkiin Indonesian asevoimien kuorma-autolla ja jaetaan ihmisille ICRC:n valvonnassa, kertoi järjestön edustaja Dilistä. Hänen mukaansa ruokaa voidaan vastedes tuoda kaksi lentokoneellista päivässä, ja ensi viikolla Dilin satamaan on tulossa avustustarvikkeilla lastattu laiva.

YK-järjestöillä kuten Maailman elintarvikeohjelmalla WFP:llä on ollut päiväkausia täydet ruokavarastot ja lentovalmiudet Darwinissa Australiassa, vain tunnin lentomatkan päässä Itä-Timorista, mutta Indonesian hallitus antoi vasta tänään luvan ensimmäisille ilmapudotuksille.

WFP:n varastoissa on mm. 70 tonnia energiakeksejä. Ne aiotaan pakata 350 000 muovirasiaan, jotka on varustettu eräänlaisin siivin, jotta keksit eivät hajoaisi maahan iskeytyessään.

Unicef yrittää toimittaa ruokaa myös Länsi-Timoriin

Lähes 200 000 itätimorilaista on paennut tai karkotettu rajan yli Länsi-Timoriin. Sinne on lähtenyt myös huomattava osa verenvuodatukseen syyllistyneistä puolisotilaallisista joukoista. Heidän mukanaan myös terrori on siirtynyt rajan yli. Unicefin pääjohtaja Carol Bellamy kertoi eilen iltana, että Unicef aikoo lennättää Länsi-Timoriin kymmenen päivän ruoka-annokset 25 000 lapselle.

Tänään ei ollut kuitenkaan tietoa siitä, kuinka tämä ruoka saataisiin jaetuksi. Suuri määrä Indonesian sotilaita poistui tänään Itä-Timorista ennen monikansallisten joukkojen saapumista viikonlopun aikana.

Indonesian sotilasedustajat kertoivat, että noin 5000 indonesialaissotilasta vedetään pois Itä-Timorista. Näin Indonesia pyrkii välttämään yhteenottoja Indonesian armeijan sotilaiden ja Australian johtamien kansainvälisten Interfet-joukkojen välillä.
(STT-Reuters-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.