Mainos

Itä-Timor ei halua hyvityksiä Indonesialta

Presidentti Xanana Gusmaon mukaan itätimorilaisten oikeus toteutui vuonna 1998, kun Indonesian diktaattori Suharto joutui luopumaan vallasta.

Itä-Timor ei aio hakea Indonesialta hyvitystä tai pyrkiä saamaan sitä oikeudelliseen vastuuseen väärinkäytöksistä, jotka käyvät ilmi äskettäin valmistuneesta raportista.

Presidentti Xanana Gusmaon mukaan itätimorilaisten oikeus toteutui vuonna 1998, kun Indonesian diktaattori Suharto joutui luopumaan vallasta. Gusmaon mukaan myöskään korvausten hakeminen ei tunnu mielekkäältä, koska kansainvälinen yhteisö on käyttänyt vuosien 1999-2005 välisenä aikana noin miljardi dollaria Itä-Timorin tukemiseen.

Presidentti Gusmao on eilen luovuttanut Itä-Timorin totuus- ja sovintokomission laatiman raportin YK:n pääsihteerille Kofi Annanille. Australialaislehti kertoi raportin sisällöstä jo päivää aiemmin.

Raportin mukaan Indonesian hallitus on syypää noin 84 000-183 000 siviilin kuolemaan Indonesian miehittäessä Itä-Timoria 1975-1999. Raportissa myös sanottiin, että indonesialaissotilaat käyttivät napalmia sekä kemiallisia aseita ruoan ja veden myrkyttämiseen. Indonesian puolustusministeri kiisti tiedot perjantaina.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.