Mainos

Itä-Suomessa raivataan ukkostuhoja

Poikkeuksellisen raju ukkosmyrsky on aiheuttanut laajoja tuhoja Itä-Suomessa yön aikana. Myrskytuulet kaatoivat puita teille ja kiskoille sekä katkoivat sähköjä laajoilta alueilta. Suur-Savon sähköllä on pahimmillaan ollut yli 23 000 asiakasta ilman sähköä.

- Meillä kirjattiin aamuyön ja aamun aikana 170 tehtäväilmoitusta. Suurin osa näistä on vahingontorjuntatehtäviä eli puita on kaatunut teille, rakennusten tai autojen päälle. Näitä on raivattu nyt useita tunteja, kertoo Etelä-Savon pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Jyri Silmäri.

Silmärin mukaan ukkosmyrskyn aiheuttamat tuhot ovat poikkeuksellisen suuret. Henkilövahingoilta kuitenkin vältyttiin.

- Ei tässä ihan lähihistoriassa ole näin laajamittaista tuhoa ollut. Esimerkiksi kantatieverkon päälle on kaatunut satoja puita. En muista, että 40-vuotisen työhistoriani aikana olisi ollut aiemmin kuin yksi tapaus, jossa myrskytuhot olisivat olleet yhtä mittavat.

Ilmatieteen laitoksen arvion mukaan esimerkiksi Rantasalmella ukkospuuskan nopeudeksi mitattiin jopa 29 metriä sekunnissa. Silmäri arvioi, että myrskytuhojen raivaaminen voi viedä useita päiviä.

- Tällä hetkellä kaikki yksiköt ovat töissä. Nyt on jo useita tunteja touhuttu tuhojen parissa ja työt jatkuvat vielä pitkään. Veikkaisin, että tässä useita päiviä vierähtää kaiken kaikkiaan.

"Naapurissa puu kaatui talon päälle"

Pahimmalta tuhoalueelta Sulkavalta Etelä-Savosta tavoitettu Vuokko Juutilainen on parhaillaan korjaamassa myrskyn jälkiä.

- Myrsky alkoi yöllä kello yhden paikkeilla ja sähköt menivät heti poikki. Tuuli yltyi nopeasti ja se meni kapealla alueella selkeästi yhteen suuntaan.

Paljon kuvaa Juutilaisen mukaan se, että takapihalla olevat kukkaruukut säästyivät, vaikka lähellä puut kaatuivat.

- Tuulen ääni oli niin voimakas, ettei puiden rytinää edes kuullut sen alta. Koko tilanne oli tunnissa ohi, jonka jälkeen lähdettiin tarkastamaan tuhoja taskulamppujen kanssa.

Juutilaisen pihaan ja omakotitalon tontille on kaatunut kymmeniä puita, jotka ovat menneet juurineen poikki.

- Omassa pihassa puu kaatui auton ja ulkovaraston päälle. Naapurissa puu kaatui talon päälle. Tiet ovat niin tukossa, ettei ollut toivoakaan, että olisi päässyt aamulla töihin. Kännykät toimivat vain satunnaisesti ja sähköt ovat yhä poikki, kertoo Juutilainen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.