Mainos

Itä-Suomen naiset kokevat sukupuolen haittana työelämässä

Itäsuomalaiset SAK:n jäseninä olevat naiset kokevat muita naisia useammin, että omasta sukupuolesta on haittaa työelämässä, mm. palkkauksessa ja työpaineiden jakautumisessa. Näkemyserot tasa-arvon toteutumisesta käyvät ilmi SAK:n alkuvuodesta tekemästä jäsenkyselystä.

Itä-Suomen naisista 43 prosenttia katsoo, että sukupuolesta on haittaa palkkauksessa. Koko maan luku on 35 prosenttia. Vastaavasti 38 prosenttia arvelee, että sukupuolesta on haittaa työpaineiden jakautumisessa ja ammattitaidon arvostuksessa. Koko maan naisista näin arvioi 34 prosenttia. Kokemistaan haitoista huolimatta naiset ovat sitä mieltä, että tasa-arvo toteutuu työpaikalla kohtuullisesti.

Tammi-helmikuussa tehtyyn kyselyyn vastasi lähes 900 ammattiliittojen jäsentä. Heistä 148 asui Itä-Suomen alueella. Jäsentutkimuksen tehnyt SAK:n tasa-arvokonsultti Marja Erkkilä arvioi, että itäsuomalaisuus ei sinänsä vaikuta näkemyseroihin. Vastauksiin vaikuttaa työn ja työpaikan luonne, esimerkiksi se, onko työyksikössä naisia ja miehiä lähekkäisissä tai samoissa tehtävissä, jolloin eri sukupuolten kohtelua voidaan verrata, sanoo Erkkilä.

Työ on arvo sinänsä. Vain vajaat 20 prosenttia Itä-Suomen naisista ja 28 prosenttia miehistä lopettaisi työn tekemisen, jos taloudellista pakkoa siihen ei enää jostakin syystä olisi. Itä-Suomen naisista yli 80 prosenttia pitää kotielämää erittäin tärkeänä elämänsisällön antajana, miehistä vain hieman yli puolet.

SAK:n tasa-arvo- ja naistoiminnan 60-vuotisjuhlaa vietetään tänään Mikkelissä. Merkkivuotta on juhlittu aiemmin jo mm. Helsingissä ja Tampereella.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.