Mainos

It-yritysten kannattavuus pudonnut rajusti

It-alan pörssiyritysten kannattavuus on heikentynyt rajusti neljässä vuodessa. Taseasemiltaan yhtiöt ovat edelleen hyvässä, jopa erinomaisessa kunnossa. Luottokelpoisuusluokitustaan on onnistunut parantamaan vain kaksi yritystä kolmen vuoden kuluessa, ilmenee Suomen Asiakastiedon selvityksessä.

Suomen Asiakastiedossa selvitettiin julkisesti noteerattujen it-alan yritysten liiketaloudellisten tunnuslukujen kehitystä vuosina 1998-2001 sekä luottokelpoisuudessa tapahtuneita muutoksia vuosina 2000-2002. Kannattavuutta kuvaavan sijoitetun pääoman tuottoasteen mediaani putosi vuonna 2001 alalla negatiiviseksi, kun se vielä vuonna 1998 oli yli 50 prosenttia. Nettotulos oli viime vuonna negatiivinen 12 yrityksellä, eli viidellä enemmän kuin vuotta aiemmin. Joukossa on kuitenkin edelleen viisi yritystä, joilla sijoitetun pääoman tuottoaste on yli 20 prosenttia.

It-alan yritysten vakavaraisuus on omavaraisuusasteella mitattuna edelleen erinomainen ja jopa parempi kuin vuosina 1998 ja 1999. Omien varojen osuus on yhä kaksinkertainen vieraaseen pääomaan verrattuna, vaikka suhde onkin hieman heikentynyt edellisvuodesta.

Vuonna 2001 omavaraisuuttaan paransi 7 it-pörssiyritystä. Myös maksuvalmius on nyt parempi kuin neljä vuotta sitten, vaikka sitä kuvaava quick ratio onkin hieman alentunut edellisvuodesta. Vaatimattomasta kannattavuudesta huolimatta taseasemaa on pystytty parantamaan omaisuuserien realisoinneilla ja velkoja lyhentämällä.

-Taseessa olevien omaisuuserien käyvillä arvoilla on kuitenkin erittäin suuri merkitys omavaraisuutta arvioitaessa, korostaa analyysipäällikkö Olli Fabricius Asiakastiedosta.

Myös yritysten luottokelpoisuusluokitukset ovat heikentyneet tasaisesti. Vain kahdella yrityksellä luokitus on parantunut kolmen vuoden aikana. Vielä huhtikuussa 2001 puolet yrityksistä oli luokiteltu parhaimpaan Rating Alfa -luottokelpoisuusluokkaan, mutta tänä vuonna AAA-yritysten osuus on puolittunut. Lisäksi kahteen heikoimpaan luokkaan on pudonnut kaksi yritystä.

Tarkastelussa ovat mukana 20 Helsingin Pörssin pää- ja NM-listoilla noteerattavaa tietoliikenne- ja elektroniikka-alan yritystä ja konsernia. Otos ei sisällä Nokia-konsernia.

Suomen Asiakastieto Oy on Suomen johtava yritys- ja luottoinformaation tuottaja ja jalostaja. Yhtiö tuottaa mm. tilinpäätösanalyyseja ja luottokelpoisuusluokituksia asiakkaidensa taloudellisen päätöksenteon tueksi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.