Mainos

IT-miljonäärit ampaisevat kaivamaan miljardiomaisuuksia avaruudesta

Yhdysvaltalaienn Planetary Resources, Inc -yhtiö aikoo ryhtyä hyödyntämään maapallon läheisyydessä liikkuvien asteroidien sisältämiä luonnonvaroja.

Asteroideista kaivettaviin luonnonvaroihin kuuluvat niin vesi kuin arvokkaat metallit. Yhtiö aikoo keskittyä sellaisiin asteroideihin, joihin on nykytekniikalla mahdollista päästä.

Kyseessä ei ole mikään pieni hanke, vaan yhtiön takana on useita vaikutusvaltaisia henkilöitä ja piilaakson miljonäärejä.

Mahdollisuus miljardien arvoiselle liiketoiminnalle

Planetary Resources uskoo vakaasti, että robottialusten asteroideilla suorittamalla kaivostoiminnalla on mahdollisuus kasvaa kymmenien miljardien arvoiseksi vuotuiseksi liiketoiminnaksi. Yhtiön tiedotteen mukaan asteroidit tarjoavat kestävän raaka-ainevaraston maapallon alati kasvavalle ihmisjoukolle.

Yhtiön mukaan avaruudessa on lähes ääretön määrä sellaisia mineraaleja, mitä maasta löytyy vain vähän.

Esimerkiksi 500 metriä paksu, paljon platinaa sisältävä asteroidi sisältää yhtä paljon platinametalleja, kuin mitä maassa on historian aikana kaivettu. Tämä puolestaan laskisi tulevaisuudessa tuotteiden valmistuksen kustannuksia.

Mineraalit ovat merkittäviä, mutta vesi on kaiken A ja O

Asteroidien sisältämä vesi puolestaan voisi toimia ponnahduslautana aurinkokunnan syvällisemmälle tutkimukselle. Vettä ei enää tarvitsisi nostaa maasta käsin kiertoradalle, joten kustannukset laskisivat myös tässä mielessä.

Yhtiö pohtii, että juuri vesi saattaa olla avaruuden tärkein luonnonvara. Juomisen lisäksi vedestä voidaan nimittäin erottaa happea ja vetyä. Vety toimisi puolestaan polttoaineena avaruutta tutkiville aluksille.

Maan läheisyydessä viuhahtelee 9000 tunnettua asteroidia. Yhtiön mukaan näistä yli 1500 on kuun tavoin saavutettavissa.

Edulliset luotaimet kartoittamaan sopivia Asteroideja

Planetary Resources pyrkii tarkkailemaan sopivia kohteita ensin kevyellä Arkyd-100 sarjan luotaimella, joka tulee kiertämään maata matalalla kiertoradalla. Luotaimen antamien tietojen pohjalta sopiviin kohteisiin lähetetään loppuvaiheessa useita edullisia Arkyd-300 -sarjan tutkimusluotaimia.

- Planetary Resources tuo avaruuden tutkimukseen kaupallisen ulottuvuuden. Yhtiö on kehittämässä tuotantolinjalla kustannustehokasta alusta, joka pystyy käymään asteroideilla. Tämän avulla tietämyksemme näistä kohteista lisäntyvät ja niiden sisältämiä luonnonvaroja pystytään hyödyntämään taloutta ajatellen, toteaa Nasan entinen astronautti ja Planetary Resourcesin neuvonantaja Tom Jones.

Yksi kysymys jää kuitenkin hieman avoimeksi. Miten yhtiö aikoo kaivaa mineraalit löytämistään asteroideista ja miten ne aiotaan kuljettaa ihmisten hyödynnettävissä?

Googlen johto vahvasti projektin takana - ja tietenkin Cameron

Eric Anderson ja Peter H. Diamandis perustivat Planetary Resources -yhtiön vuonna 2009

Yhtiö on saanut taakseen merkittävien rahoittajien joukon. Näihin kuuluvat hakukonejätti Googlen toimitusjohtaja Larry Page, sekä Googlen hallituksen puheenjohtaja Eric E. Schmidt.

Myös Googlen hallituksen jäsen K. Ram Shriram on projektin takana. Hän sanoo näkevänsä Planetary Resourcesin aikeissa samaa potentiaalia kuin Googlen alkutaipaleellakin.

Microsoftin entinen ohjelmistojohtaja Charles Simonyi kertoo olevansa ylpeä ollessaan mukana kunnianhimoisessa pyrkimyksessä.

Yhtiön taustalta löytyy myös elokuvaohjaaja ja tutkimusmatkailija James Cameron, joka toimii yhtiön neuvonantajana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.