ISW: Venäjän kesähyökkäys on ehkä alkanut – kartta näyttää paikan

Venäjän kesähyökkäys on ehkä alkamassa tai jo alkanut, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW). 

Venäjä näyttää kiihdyttäneen hyökkäystensä tempoa Itä-Ukrainan Donetskin alueella, ajatushautomo katsoo.

Ajatushautomo ISW:n mukaan Venäjä on lisännyt hyökkäyksiään Toretskin-Horlivkan suunnalla, joka sijaitsee Tshasiv Jarista lounaaseen ja koilliseen Avdijivkasta. Venäjä myös onnistui etenemään alueella kesäkuun 19. ja 22. päivän välisenä aikana.

Tshasiv Jarin ja Avdijivkan välinen rintama on ollut Venäjän painopistealue jo pitkään, mutta juuri Toretskin ja Horlivkan suunta on ISW:n mukaan ollut yleisesti ottaen hiljainen läpi alkuvuoden. Täten Venäjän aktivoituminen alueella on huomattavaa, ISW katsoo.

Itä-Ukrainan rintamatilanne 22. kesäkuuta. Punaisen neliön sisällä on Tshasiv Jarin ja Avdijivkan välinen rintama. Kartta: The War in Ukraine / Black Bird Group.
Itä-Ukrainan rintamatilanne 22. kesäkuuta. Punaisen neliön sisällä on Tshasiv Jarin ja Avdijivkan välinen rintama. Kartta: The War in Ukraine / Black Bird Group.

Venäjällä on arveltu olevan käytettävissään reservejä yhteen suurempaan hyökkäykseen kesän aikana. Sen sijaan Ukrainalta ei odoteta viime kesän kaltaista suurta vastahyökkäystä lähiaikoina.

Ukrainalaislähteet ovat myös väittäneet, että Venäjä on siirtänyt joitain yksiköitä Koillis-Ukrainan Harkovan alueelta Itä-Ukrainan Donetskin alueelle. Samalla Venäjän hyökkäykset Harkovan suunnalla ovat vähentyneet. Venäjä avasi uuden rintaman Harkovan alueelle toukokuussa ylittäessään Ukrainan rajan ja edeten noin kymmenen kilometrin syvyyteen.

Tuoreeltaan sekä ISW että useat asiantuntijat arvioivat, että Harkovan hyökkäyksen tarkoitus Harkovassa oli ensisijaisesti sitoa ukrainalaisjoukkoja ja venyttää rintamaa. Osin tämä onnistuikin, sillä Ukrainan on arvioitu lähettäneen alueella joitain parhaista yksiköistään.

Venäjä ei ole tähän mennessä kyennyt Itä-Ukrainassa suuriin läpimurtoihin, mutta toisaalta Ukraina ei myöskään ole onnistunut pysäyttämään oikeastaan koko alkuvuoden käynnissä ollutta hyökkäystä Donetskin alueella.

Lue myös:

    Uusimmat