Brittitiedustelulta huonoja uutisia Ukrainalle: Venäjä parantaa tuhoisaa asettaan

Sekä Ukrainalla että Venäjällä on arvioitu olevan pulaa tykistön ammuksista.

Venäjä on ilmoittanut lisäävänsä 152 millisten laserohjattujen Krasnopol-M2-ammuksien tuotantoa ja samalla lisäävänsä niiden huonon sään suorituskykyä, kertoo Britannian puolustusministeriö.

Brittiministeriö tosin kuvailee Krasnopol-M2-ammusten nykyistäkin suorituskykyä hyväksi.

– Sitä on usein käytetty tarkasti yksittäisiä ukrainalaisyksiköitä vastaan, Britannian puolustusministeriö kirjoittaa.

Lennokkien avulla maalinsa löytävällä Venäjän tykistöllä on ollut keskeinen rooli Ukrainan kesäkuussa alkaneen vastahyökkäyksen torjunnasta. 

Kun Ukraina yritti varsinkin vastahyökkäyksen alussa panssarirynnäköillä läpimurtoa, käyttivät venäläisjoukot tykistöään ja taisteluhelikoptereitaan miinojen pysäyttämien ukrainalaispanssarien tuhoamiseen.

Venäjän puolustusministeriö julkaisi videon, jossa väitetään Ukrainan Leopard 2 -panssarivaunun tuhoutuneen Zaporizhzhian alueella 0:50
Tuhoutunutta, vaurioitunutta ja hylättyä Ukrainan panssarikalustoa Zaporizhzhjan alueella. Yhdysvaltalaismedia Washington Post sanoo vahvistaneensa Venäjän puolustusministeriön julkaiseman videon aitouden. Video on julkaistu 9. kesäkuuta.

Krasnopol-ammusten kanssa peruskuvio on Britannian mukaan se, että lennokit osoittavat kohteet laserilla, jonka avulla tykistöammukset ovat osuneet tarkasti kohteeseensa.

Britannian mukaan matalalla oleva pilvet ovat kuitenkin rajoittaneet Krasnopolin tehoa, koska lasertähtäys ei ehdi toimia sellaisissa olosuhteissa toivotulla tavalla. 

Talvisään saapuessa paremmille tarkkuusammuksille on entistä enemmän kysyntää, Britannia muistuttaa.

– Venäjän teollisuus todennäköisesti yrittää parantaa Krasnopolin lentokykyä ja vähentää laserin havaintoaikaa, ministeriö kirjoittaa.

Venäläiskomentaja: Ukrainan ammukset loppumassa

Venäjän väitetysti parantaessa tykistönsä suorituskykyä, on Ukrainan tykistön tulitustahti vähentynyt viime aikoina, väittää Akhmat-erikoisjoukkoja komentava Apty Alaudinov Venäjän valtionmedia Tassin mukaan.

– Aikaisemmin ukrainalaisjoukot moukaroivat meitä keskeytyksettä, mutta nyt näyttää siltä, että heiltä on loppumassa ammukset, Alaudinov väitti.

Ukrainan ulkoministeri Dmitry Kuleba totesi äskettäin, ettei Euroopan unioni pysty toimittamaan Ukrainalle lupaamiaan miljoonaa tykistöammusta maaliskuuhun 2024 mennessä.

Myös Venäjällä on raportoitu olevan pulaa tykistön ammuksista. Tästä kertoo myös se, että Venäjä on hankkinut tykistöammuksia ainakin Pohjois-Koreasta. 

Kesän mittaan Ukrainan raportoitiin paikallisesti saavuttaneen jopa tykistötuliylivoiman erityisesti vastatykistön avulla. Kesän tykistökamppailuista voi lukea lisää alla olevasta linkistä.

Tämä ase pysäytti venäläiskolonnat Avdijivkassa 0:20
Tykistö oli merkittävässä roolissa, kun Ukraina pysäytti Venäjän merkittävän hyökkäysyrityksen Avdijivkassa lokakuussa. Vahvistamaton video on julkaistu marraskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat