10 tuhotun panssarin rykelmä – video näyttää Ukrainan kiivaimman taistelukentän

10 tuhotun panssarin rykelmä – video näyttää Ukrainan kiihkeimmän taistelukentän 1:58
Ukrainan armeijan julkaisema video Venäjän kärsimistä tappioista Avdijivkassa, jossa Venäjä on hyökännyt aktiivisesti loka-marraskuussa. Video koostuu useista pätkistä, joiden kuvausajankohtaa ei ole vahvistettu. Videota ei suositella herkimmille.

Venäjä on viime aikoina vahvistetusti edennyt Itä-Ukrainan Avdijivkan kaupungin ympäristössä.

Venäjän hyökkäysoperaation tempo Avdijivkassa kiristyi viime viikon perjantaina ja lauantaina, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW). Näiden iskujen tavoitteena oli pikemminkin varmistaa aiemmat saavutukset kuin huomattavasti edetä lisää, ISW tarkentaa.

Venäjän lokakuussa alueella alkaneen hyökkäyksen alkuperäinen tavoite vaikuttaa olleen kaupungin piirittäminen pihtiliikkeellä. Tässä Venäjä ei ole onnistunut, vaan suomalainen Black Bird Groupin ylläpitämän kartan mukaan Venäjän hyökkäyskärkien välissä on yhä useita kilometrejä Ukrainan hallussaan pitämää maata.

Sen sijaan paikallistetun kuvamateriaalin perusteella Venäjä on onnistunut etenemään Avdijivkan läheisen Stepoven kylän ympäristössä usealla suunnalla.

Avdijivkan alueen lisäksi Venäjä on vahvistetusti edennyt hieman Länsi-Zaporizhzhjassa samalla alueella, joka on ollut Ukrainan 4. kesäkuuta alkaneen vastahyökkäyksen pääsuunta. Seudulla taistellaan yhä Robotynen ja Verboven liepeillä eli samoissa paikoissa, joissa on sodittu käytännössä koko syksy.

Avdijivkan rintamatilanne 13. marraskuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Avdijivkan rintamatilanne 13. marraskuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

Video näyttää tuhot

Satelliittikuvien perusteella Venäjän panssarivoimat olivat jo lokakuussa menettäneet Avdijivkassa yhteensä toistasataa taistelupanssarivaunua, rynnäkkövaunua ja panssariajoneuvoa.

Jutun avulla olevalla Ukrainan 47. moottoroidun prikaatin julkaisemalla videolla näkyy suuria määriä tuhoutunutta venäläiskalustoa. Yhdessä mitä ilmeisemmin lennokin kuvaamassa pätkässä näkyy varsin pienellä alueella kymmenen tuhoutuneen, vaurioituneen tai hylätyn taistelupanssarivaunun ja panssariajoneuvon rykelmä. 

Videolla on nähtävissä myös huomattava määrä oletettavasti kuolleita ja haavoittuneita sotilaita, eikä sen katsomista suositella herkille. MTV Uutiset julkaisee videon todisteena taisteluiden rajuudesta ja kärsityistä tappioista.

Ohjus lävähti keskelle venäläisten keskittymää – myös ilmatorjuntajärjestelmän tuho tallentui videolle Ukrainassa 0:54
Katso myös: Ohjus lävähti keskelle venäläisten keskittymää – myös ilmatorjuntajärjestelmän tuho tallentui videolle Ukrainassa

Panssarit vaihtuneet jalkaväkeen

Kovien tappioiden myötä venäläisjoukot ovat alueella joutuneet turvautumaan yhä enemmän puhtaisiin jalkaväkirynnäköihin, venäläislähteet ovat raportoineet. 

Äskettäin yksi venäläinen sotakommentaattori väittikin, että Venäjä tulee kokemaan "jalkaväkirenessanssin". 

Useat muut sotakommentaattorit suhtautuivat kommenttiin kriittisesti. Aiheesta käydystä keskustelusta voi lukea lisää alla olevasta linkistä.

Ukraina julkaisi vahvistamattoman videon Venäjän panssareiden joukkotuhosta Avdijivkassa 0:59
Ukraina on julkaissut vahvistamattoman videon Venäjän panssareiden joukkotuhosta Avdijivkassa. Videon kuvausaikaa tai -paikkaa ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat