Mainos

Istanbulin iskuja epäillään kurdisissien tekemiksi

Kurdien PKK-järjestöä epäillään vahvasti Istanbulin eilisiltaisten pommi-iskujen tekijäksi. Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan ei suoraan maininnut järjestön nimeä, mutta syytösten kohde ei jäänyt epäselväksi.

- Terroristien tärkein tavoite on levittää propagandaa. Ja jos niille antaa nimen, osallistuu tuon propagandan levittämiseen, pääministeri muotoili maanantain lehdistötilaisuudessaan.

Erdoganin mukaan iskut johtuivat siitä, että Turkki on viime aikoina kiristänyt toimiaan kapinallisia vastaan sekä maan sisällä että rajan toisella puolen Pohjois-Irakissa.

Istanbulissa myöhään sunnuntai-iltana räjäytetyt kaksi pommia veivät ainakin 17 ihmisen hengen. Istanbulin kuvernöörin Muammer Gülerin mukaan viisi kuolleista oli lapsia. Uhriluku saattaa yhä nousta, sillä noin 150:stä haavoittuneesta kuuden tila oli maanantaina yhä vakava.

Suomen Ankaran-suurlähetystön mukaan uhrien joukossa ei tiedetä olevan suomalaisia.

Roskasäiliöihin kätketyt kaksi pommia räjäytettiin Güngörenin suositulla ostosalueella Istanbulin Euroopan-puoleisessa osassa. Ensimmäinen, pienempi pommi säikäytti ihmiset kadulle ja auttamaan uhreja. Kuolonuhreja aiheutti vasta toinen, voimakkaampi pommi, joka räjähti noin 50 metrin päässä kymmenisen minuuttia ensimmäisen jälkeen.

Yksi kuolleista oli 12-vuotias tyttö, joka oli seurannut tapahtumia parvekkeeltaan.

PKK kiistää osallisuutensa

PKK, joka on vaatinut Turkin kurdialueille itsenäisyyttä jo vuodesta 1984 lähtien, on luokiteltu terroristijärjestöksi sekä Turkissa että useissa länsimaissa. Yleensä se ei kuitenkaan iske siviilejä vastaan.

PKK:n poliittista siipeä johtava Zubeyir Aydar on kiistänyt järjestön osallisuuden Istanbulin räjähdyksiin. Paikallisten sanomalehtien mukaan kolme ihmistä on pidätetty iskuihin liittyen.

Pommi-iskut tuomittiin maanantaina laajasti. Naton pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer ja Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja Gordon Johndroe vakuuttivat Naton ja Yhdysvaltojen tukevan Turkkia "taistelussa terrorismia vastaan".

Suomen ulkoministeri Alexander Stubb esitti osanottonsa Turkin kansalle sekä haavoittuneiden ja kuolleiden omaisille.

Sunnuntain iskut olivat Turkin tuhoisin siviilejä kohtaan suunnattu hyökkäys sitten vuoden 2003, jolloin 63 ihmistä kuoli neljässä itsemurhaiskussa Istanbulissa. Niistä syytettiin terroristijärjestö al-Qaidaa.

(MTV3-STT–AFP–Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.