Ista, Elop, Utah? Tämä on yleisin sana ristikoissa

Ristikon laatija Pekka Joutsi kertoo, mitkä sanat vallitsevat ristikkoja.

Monet tunnistavat Studio55.fi-ohjelman perjantain vieraan Tea Istan nimen ristikoista. Miksi se on niissä niin suosittu?

– Ista on kätevästi nelikirjaiminen, ja nimenomaan "parhaista" kirjaimista koostuva. A, t ja s käyvät periaatteessa mihin kohtaan vaan. Toinen käytetty nimi on Jacques Tati, elokuvaohjaaja. Tatutkin vilahtelevat ruudukoissa, Pekka Joutsi kertoo.

Ristikoiden laatijat seuraavat aikaansa.

– Ennen nelikirjaiminen ja p:hen loppuva sana oli melkein aina "stop". Nyt sen rinnalle on tullut Nokian johtaja Stephen Elop. Maantieteellisistä paikoista hyödynnetään unkarilaista Tatan kaupunkia ja suomalaista Atun saarta. Muita ylipäänsä käytettyjä sanoja ovat esimerkiksi sata, asta, tasa ja taso.

Lähtökohtaisesti ristikoiden sanat ovat suomalaisia.

– Joihinkin pakkokohtiin täytyy kyllä sijoittaa ulkomaalaisia filmitähtiä, joiden nimestä löytyy c-kirjain. Kaikkein pahimpia kirjaimia ovat sanojen loppuun sijoittuvat j ja h. Tällaisissa tapauksissa Utah taitaa olla yleisin ratkaisu. Jos jokin uusi sana keksitään, se lähtee yleensä aika nopeasti kiertoon, Joutsi sanoo.

– Jotkut väittävät, että tietyillä sanoilla on tapana esiintyä joka ikisessä ristikossa. Se ei ole totta: kaikkein yleisinkin ristikkosana eli "taas" nähdään vain joka viidennessä ruudukossa.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja