Vuoden 2020 sanat julki, ja niissäkin koronavirus jyllää: Tiedätkö mikä on aulatervehtijä, maskne, vanha käsi tai tuomioselailu?

Tiedätkö mikä on aulatervehtijä, maskne tai tuomioselailu? Koronavirus jyllää vuoden sanoissakin 1:13
Etkö tiedä, mitä vuoden sanat tarkoittavat? Katso video niin ymmärrät!

Monet vuoden 2020 sanoista liittyvät koronavirukseen.

Kotimaisten kielten keskuksen uudissanatietokantaa on kirjattu tänä vuonna yli 4 000 sanaa, joista satakunta liittyy koronavirukseen. Valtaosa koronaan liittyvistä yhdyssanoista jääneen kuitenkin väliaikaisiksi.

Itse koronavirus ei ole sanana uusi, vaan se otettiin Kielitoimiston sanakirjaan toistakymmentä vuotta sitten, aiemman vakavan SARS-epidemian koeteltua ihmiskuntaa.

Pysyvyyttä sen sijaan kuvastaa itse korona-sanan muodonmuutos Kielitoimiston sanakirjassa. 

– Tämä alkuperältään kruunuun viittaava sana, jolla aiemminkin on ollut useita merkityksiä, on saanut yhden uuden: korona on alkanut tänä vuonna tarkoittaa arkikielessä uutta koronavirusta tai sen aiheuttamaa tautia. Toinen sana, jota on alettu käyttää uudessa yhteydessä niin että se heijastuu sanakirjaan saakka, on turvaväli, Kotimaisten kielten keskus kertoo verkkosivuillaan.

MTV Uutiset poimi vuoden 2020 sanoista kymmenen esimerkkiä. Tiedätkö sinä mitä nämä tarkoittavat?

aulatervehtijä terveysaseman tms. aulassa asiakkaat vastaanottava työntekijä, joka mm. arvioi vakiokysymysten avulla, onko asiakkaalla hengitystieinfektion oireita, ja ohjaa eteenpäin 

hanhinyrkki (leik.) työryhmä, jossa pohditaan valkoposkihanhien esim. viljelyksille aiheuttamien haittojen vähentämistä. Yksi nyrkin merkityksistä on ’vallankäytön, toiminnan tms. väline’. Nyrkki-sana on ollut esillä myös koronakriisin yhteydessä viittaamassa asiaa hoitavaan kriisiryhmään.

Jumalan nenä (urh.) leikillinen nimitys tavasta, jolla jalkapalloilija Amanda Rantanen teki Suomen voittomaalin EM-karsintaottelussa Skotlantia vastaan. Pallo kimposi maaliin Rantasen kasvoista. Nimityksen mallina on argentiinalaisen jalkapalloilijan Diego Maradonan käyttämä ilmaus ”Jumalan käsi”, kun pallo meni maaliin hänen omasta kädestään MM-kisoissa vuonna 1986. Ks. myös naamamaali.

jäljittäjä henkilö, joka selvittää koronaviruksen leviämisreittejä tartuntaketjujen katkaisemiseksi

kansalaismaski, kansanmaski edullinen, yleiseen käyttöön tarkoitettu kasvomaski

maskne (< maski akne) kasvomaskin tai hengityssuojaimen aiheuttama ihoärsytys

Megxit (Meghan + exit; vrt. Brexit) prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin irrottautuminen Britannian hovista

ryvästymä tautitapausten kasauma (vrt. ryvästyä ’muodostua rypääksi, muodostaa rypäitä, kasautua’)

tuomioselailu (engl. doomscrolling) negatiivisten mediasisältöjen jatkuva ja pakonomainen selailu

vanha käsi tilanne, jossa etäkokouksessa pyydetään puheenvuoroa käden muotoista kuvaketta klikkaamalla ja tuo kuvake unohtuu aktiiviseksi, vaikka asia on jo käsitelty tai ei ole enää ajankohtainen

Lue myös:

    Uusimmat