Päätyykö seuraavaan sanakirjaan laihdutusleikkaus tai valemedia? Poistuvia sanoja ei moni osaa edes kaivata

Kielitoimiston sanakirjan seuraavan version muokkaustyö on parhaillaan hyvässä vauhdissa.

Sanakirjan verkkoversio päivittyi alkukeväästä, jolloin siihen lisättiin hakusanoiksi muun muassa burkini, emoji, laastarisuhde, ruutuaika ja ikuisuusprojekti.

Ensi vuoden sanakirjaan saattavat uutuuksina päätyä muun muassa laihdutusleikkaus, mantelijuoma ja eräät media-sanat, kuten medianäkyvyys tai valemedia.

– Suurimmaksi osaksi ehdolla olevat ovat yhdyssanoja, jotka eivät välttämättä kuulosta kovin uusilta. Esimerkiksi ruokaan ja urheiluun liittyviä sanoja tulee yleensä mukaan, ennakoi sanakirjan päätoimittaja Tarja Heinonen.

Hän korostaa, että listat elävät vielä.

Kielitoimiston sanakirjasta on ilmestynyt tähän mennessä kaikkiaan kahdeksan laitosta, kuusi sähköistä ja kaksi painettua. Viimeisimmässä päivityksessä lisättiin noin 650 hakusanaa. Kielitoimiston sanastot pohjautuvat aiempina vuosina ilmestyneisiin Suomen kielen perussanakirjaan ja Nykysuomen sanakirjaan.

Sanakirjassa on nyt runsaat 100 000 sanaa.

Korusähkelomake katosi

Sanakirjaan otettavan sanan tulee olla yleinen ja mieluiten yleiskieltä. Varsin hyvänä nyrkkisääntönä Heinonen pitää sanan esiintymistä toimitetussa tekstissä.

– Yritämme myös katsoa, että sanaa käytetään pidempään. Emme mielellämme ota mukaan hetken muoti-ilmauksia tai lyhytaikaiseen käyttöön tarvittavia sanoja.

Lainasanoissa joudutaan pohtimaan myös kirjoitusasua. Esimerkiksi tviitata-sanasta Kielitoimiston sanakirja hyväksyy sekä yksinkertaisen että kaksinkertaisen v-kirjaimen käytön. Sen sijaan takamuksen hytkyttämistä tarkoittava twerkata kirjoitetaan vain w:llä.

Mutta milloin sana kokee niin karun kohtalon, että se poistetaan tykkänään?

– Useimmissa tapauksissa sana on niin vanhentunut ja epämielenkiintoinen, ettei sitä edes kukaan huomaa kaivata.

Viime vuosina sanakirjasta on poistettu esimerkiksi kunnanvero ja korusähkelomake.

Kuukauden sanoina geenisakset ja kuntoiluportaat

Yhdyslääkäri (marraskuun sana)

Suomessa aletaan kouluttaa sairaaloissa työskenteleviä hospitalisteja, jotka suunnittelevat ja koordinoivat osastopotilaiden hoitoa ja huolehtivat muun muassa yhteydenpidosta potilaan, omaisten ja lääkäreiden välillä. Sana hospitalisti on englannin lainaa, jonka tilalle suositellaan nimitystä yhdyslääkäri.

Kuntoiluportaat (lokakuun sana)

Kuntoiluportaita rakennetaan erityisesti täyttömäkiin. Niissä on yleensä parisensataa askelmaa, ja ne ovat niin leveät, että niissä voi harrastaa myös porrasjuoksua. Lähellä voi olla ulkokuntosali, jossa voi jatkaa voimaliikkeitä.

Pelastaja (syyskuun sana)

Pelastajatutkinto antaa valmiuden palomiehen tai palomies-sairaankuljettajan virkoihin. Pelastaja on yksi niistä nimikkeistä, joilla pyritään lisäämään sukupuolineutraalia kieltä ja vähentämään mies-loppuisia ammattinimikkeitä.

Geenisakset (elokuun sana)

Geenimuokkauksen menetelmä. Tietty dna:ta pätkivä entsyymi ohjataan haluttuun dna-kierteen kohtaan, josta se leikkaa pois haitallisia pätkiä tai lisää kierteeseen osia.

Kaiketon (heinäkuun sana)

Tonton. Kaiketon ruokavalio on muun muassa maidotonta, gluteenitonta, munatonta, soijatonta. Välttämisruokavalion leivonnaiset ovat kaikettomia, jolloin ne sopivat melkein kenelle tahansa. Tonton-kakussa ei ole sokeria eikä vehnäjauhoja.

Sormihyrrä (kesäkuun sana)

Spinnerissä eli sormihyrrässä on laakeroitu keskiosa, jonka ympärillä hyrrän lavat pyörivät. Helpointa sillä on leikitellä kahden sormen välissä, mutta todellinen jonglööri pyörittää sitä nenän päässä. Sormihyrrän sanotaan auttavan keskittymisvaikeuksiin.

Surukirja (toukokuun sana)

Presidentti Mauno Koiviston kuoleman vuoksi yleisö saattoi kirjoittaa viimeisen tervehdyksensä surukirjaan. Se voi olla paperinen tai sähköinen. Koiviston surukirjoihin jätti osanottonsa yli 50 000 ihmistä.

Ylikulutuspäivä (huhtikuun sana)

Suomi käytti huhtikuussa koko kuluvan vuoden osuutensa maailman luonnonvaroista. Päivä tunnetaan myös ekovelkapäivänä. Jos ekologinen jalanjälki suurenee, päivä aikaistuu.

Kansallisperhonen (maaliskuun sana)

Suomen kansallisperhoseksi valittiin yleisöäänestyksellä paatsamasinisiipi. Kansallisperhosen lisäksi meillä on esimerkiksi kansalliskukka kielo ja kansallislintu laulujoutsen.

Doodlailla (helmikuun sana)

Päämäärätöntä piirtelyä, joka tuottaa kuvioita lähes itsestään. Esimerkiksi palavereissa nähtyä. Doodlailusta käytetään myös joskus sanaa suttupiirustelu.

Opastutka (tammikuun sana)

Näkövammaisia auttava laite, joka kiinnitetään vartaloon kuin sykemittarin vyö. Laite havainnoi esteitä ja varoittaa käyttäjää värisemällä tai äänimerkillä.

Lähde: Kotimaisten kielten keskus


Lue myös:

    Uusimmat