Mainos

Israelin varoittamat suomalaiset: Edessä todennäköisesti putkareissu

Avustuslaiva Estellellä matkaavat suomalaiset toivovat yhä pääsevänsä määränpäähänsä, mutta ovat varustautuneet myös putkareissuun.

Isralin varoitus ei ole tullut Gazaan pyrkivälle alukselle yllätyksenä.

– Se ei ole meille mikään uutinen. Aikaisemminkin kaikki saattueet on pysäytetty. Me toivotaan edelleenkin, että me saadaan mennä Gazaan asti. Ja me toivomme, että jos ne pysäyttää meidät, niin että ne toimisivat hyvin rauhallisesti, koska me olemme kuitenkin väkivallattomasti liikkeellä, toteaa laivan puosu Wellu Koivisto.

Koiviston mukaan laivalla vallitsee tällä hetkellä hyvä henki. Hänen mukaansa Israelin varoitus ei ole kylvänyt pelkoa, vaikka maalle on sattunut myös rajuja ylilyöntejä saartoa rikkomaan pyrkineiden alusten kanssa.

– Tietysti pientä jännitystä on aina ilmassa. Mutta me ollaan tällainen pieni purjerahtialus, niin en usko että se herättää kauhean isoja aggressioita Israelin joukkojen puolella.

Gazaan – tai putkaan

Suomen lipun alla purjehtivalla aluksella on tällä hetkellä 16 henkeä, joista kaksi on suomalaisia. Lastina sillä on 40 tonnia sementtiä, sairaalatarvikkeita, vedenpuhdistuslaitteita sekä 700 lapsille tarkoitettua jalkapalloa.

Laivalla elätetään yhä toivoa siitä, että Israel taipuisi kansainvälisen painostuksen edessä ja antaisi aluksen purjehtia Gazaan.

– Israel voi myös tehdä sellaisen diplomaattisen tempun, että ne päästää meidät läpi. Koska se voi olla niiden politiikan ja kansainvälisen kuvan kannalta loistava veto, Koivisto toteaa.

Toisenlaiseenkin vaihtoehtoon on kuitenkin valmistauduttu.

– Todennäköisesti ne kuljettavat meidät johonkin satamaan, sitten varmaan edessä on putkareissu. Toivon mukaan ei kauhean pitkä, Koivisto naurahtaa.

– Sitä ei pysty tietämään, mutta luulisin, että rauhanomaisesti se menee.

Suomen ulkoministeriön ilmoitus ihmetyttää

Suomen ulkoministeriö on pyytänyt Israelia välttämään toimia, jotka voisivat aiheuttaa vaaraa laivan siviilimiehistölle.

Estellellä olevat suomalaiset ihmettelevät kuitenkin ulkoministeriön tiedotetta, jossa se kertoo, ettei auta laivalla olijoita.

– Ollaanko me jotenkin menetetty kansalaisoikeudet? Koska yleensä ulkoministeriön velvollisuus on auttaa omia kansalaisiaan. Samoin kuin merenkulkulaitos on sanonut, että he eivät pysty tekemään mitään. Me ollaan kuitenkin Suomen lipun alla. Että se vähän ihmetyttää, onko meidät viskattu ulos?

Ulkoministeriön mukaan mahdollisuudet antaa konsuliapua tapauksessa ovat kuitenkin rajatut.

– He ovat tietysti tietoisia riskeistä, ja ovat tieten tahtoen päättäneet tälle alueelle mennä, mihin ulkoministeriö suosittelee välttämään matkustamista, kertoo ulkoministeriön konsuliyksikön päällikkö Teemu Turunen.

Katso Pekko Ylösen juttu (Kymmenen uutiset 13.10.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.