Mainos

Israelin vaalitulos vahvistettiin

Israelin keskusvaalilautakunta on vahvistanut pääministerinvaalien virallisen tuloksen.

Ariel Sharon

Vaalit voittanut oikeistojohtaja Ariel Sharon sai 62,5 prosenttia äänistä, kun nykyinen pääministeri Ehud Barak joutui tyytymään 37,4 prosenttiin. Äänestysprosentti putosi Israelin historian pohjalukemiin: vain 59 prosenttia kävi äänestämässä. Yleensä noin 80 prosenttia äänioikeutetuista on käynyt uurnilla.

Merkittävää oli myös Israelin arabiväestön vaaliboikotti: kun edellisissä, vuoden 1999 pääministerinvaaleissa 70 prosenttia arabeista äänesti, nyt äänensä antoi vain joka neljäs.

Sharon ei sitoudu

Palestiinalaisten edustajat moittivat Israelin haluttomuutta sitoutua osapuolten aiempiin neuvottelusopimuksiin.
Myös ääri-islamilainen Hamas-järjestö arvosteli Sharonia ja kannusti pyhään sotaan Israelia vastaan. Nyt on tilaisuus jättää neuvottelut sikseen ja voimistaa vastarintaa, Hamasin edustaja kehotti Reutersille antamassaan haastattelussa.

-Sharonin valinta on hyvä mahdollisuus arabeille harkita aikaisempaa politiikkaansa uudestaan ja luopua rauhanprosessista, joka ei ole antanut heille mitään näiden kymmenvuotisten neuvottelujen aikana, Hamasin päättäviin elimiin kuuluva Mousa Abu Marzouk sanoi.

-Sharonin valinta on osoitus siitä, että israelilaiset ovat siirtymässä kovemmalle linjalle, hän jatkoi. Aiemmin tänään Israelin tulevan pääministerin neuvonantaja oli ilmoittanut, ettei Sharon sitoudu Egyptissä tammikuussa neuvoteltuihin kantoihin. Palestiinalaiset haluaisivat taas jatkaa siitä mihin Egyptin Tabassa jäätiin.

Israelin väistyvä pääministeri Barak teki tuolloin lukuisia myönnytyksiä palestiinalaisille. Sharon aikoo kuitenkin aloittaa neuvottelut puhtaalta pöydältä. Sharonin tuleva hallitus katsoo, etteivät sitä sido aikaisemmat palestiinalaisten kanssa tehdyt sopimukset.

-Tabassa ei saatu aikaan sopimusta, ja se mitä siellä keskusteltiin ei sido Sharonin hallitusta, kuten hän ilmoitti vaalikampanjassaan, Sharonin diplomaattinen neuvonantaja Zalman Shoval totesi. -Aiemmin solmitut sopimukset eivät sido tätä hallitusta.

Neuvottelut aluillaan

Sharonin oli määrä aloittaa neuvottelut Israelin työväenpuolueen kanssa tulevasta hallituskokoonpanosta. Hän tapasi päivän aikana myös puoluetovereitaan kuullen näiden toivomuksia ministerinpaikoista.

(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.