Mainos

Israelin tankit vyöryvät Gazan rajalle

Ilmaiskut Gazaan ovat vaatineet jo 290 ihmisen hengen. Israel on luvannut avata Gazan rajat avustussaattueille samalla kun se on keskittänyt maajoukkojaan rajan lähistölle.

Israel keskittää joukkojaan Gazan rajalle. Uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan Israelin ja Gazan rajalle on tuotu kymmeniä panssariajoneuvoja ja sotilaita.

Israel on myös kutsunut tuhansia reserviläisiä takaisin palvelukseen. Puolustusministeri Ehud Barak sanoi aamulla, että Israel on valmis tekemään myös maahyökkäyksen Gazaan, jos tilanne sitä vaatii.

Eilen alkaneissa ilmaiskuissa Gazaan on kerrottu kuolleen jo yli 290 palestiinalaista.

Silminnäkijöiden mukaan Israel on yön ja aamun aikana pommittanut palestiinalaisjärjestö Hamasin tukikohtaa ja muita kohteita Gazassa. Yksi iskuista tuhosi myös Hamasin televisiokanavan toimituksen. Paikallisten mukaan tv-lähetyksiä on kuitenkin jatkettu toisesta paikasta.

YK:n turvallisuusneuvosto vaatii aamulla julkaistussa lausunnossaan Gazan väkivaltaisuuksien välitöntä lopettamista ja humanitaarisen avun pääsyä alueelle.

Egypti: Hamas ei päästä haavoittuneita hoitoon

Israel on ilmoittanut, että se aikoo avata Karem Shalomin rajanylityspaikan siksi aikaa, että avustussaattue pääsee Gazaan.

Myös Egyptin rajalla odottaa avustuksia, joita ei ole vielä päästy kuljettamaan perille.

Huomenna Israel aikoo päästää sata avustusrekkaa Gazan alueelle. Päätöksestä ilmoitti maan puolustusministeriö.

Avustussaattue kuljettaa Gazaan muun muassa lääkintätarvikkeita, kymmenen ambulanssia, polttoainetta ja elintarvikkeita. Tavarat ovat lahjoituksia Turkilta, Jordanialta ja kansainvälisiltä järjestöiltä.

Saattue kulkee Karnin, Nahal Ozin ja Kerem Shalomin rajanylityspaikkojen kautta. Tänään Israel päästi Gazaan 21 avustusrekkaa.

Egypti avasi Rafahin rajanylityspaikan eilen, jotta haavoittuneet gazalaiset pääsisivät hoitoon Egyptiin. Egyptin ulkoministerin Ahmed Abul Gheitin mukaan Hamas on kuitenkin estänyt haavoittuneita lähtemästä Gazasta.

YK:n turvallisuusneuvosto on aamulla julkaistussa lausunnossaan vedonnut osapuoliin välittömän tulitauon saamiseksi alueelle. Myös EU ja useiden maiden johtajat ovat vaatineet väkivaltaisuuksien pikaista loppua.

Puolustuministerin Ehud Barakin mukaan Israel ei voi hyväksyä tulitaukoa palestiinalaisten Hamas-järjestön kanssa. Hamas-järjestön johto puolestaan on kehottanut palestiinalaisia aloittamaan uuden kansannousun eli intifadan Israelia vastaan.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.