Mainos

Israelin sotilasoperaatiot jatkuvat

Palestiinalaislähteiden mukaan Israelin joukot ovat tulittaneet Jeesuksen Syntymäkirkkoa Betlehemissä ja lähirakennuksessa on syttynyt tulipalo.

Israelin armeija on jatkanut mittavaa sotilasoperaatiotaan palestiinalaisalueilla Yhdysvaltain ja Yhdistyneiden kansakuntien vetoomuksista huolimatta.

Israelin taisteluhelikopterit ovat tulittaneet palestiinalaisten pakolaisleiriä kymmenillä raketeilla Jeninissä sen jälkeen, kun asukkaat olivat kieltäytyneet lähtemästä kodeistaan, kertoivat leirilähteet uutistoimisto AFP:lle. Lähteet eivät kyenneet heti kertomaan, minkälaista tuhoa isku aiheutti.

Aiemmin päivällä Israelin armeijan sotilaat määräsivät asukkaat poistumaan kodeistaan ja kerääntymään leirin keskusaukiolle. Leirillä on noin 11 000 ihmistä. Se on viime päivinä ollut kiivaiden taistelujen tanner.

Jeesuksen syntymäkirkkoa tulitettu

Tilanne kiristyi aamulla myös Betlehemissä, missä palestiinalaislähde kertoi armeijan tulittaneen Jeesuksen Syntymäkirkkoa, jossa torstaista lähtien on ollut saarroksissa parisataa ihmistä, heidän joukossaan palestiinalaistaistelijoita, pappeja ja muita siviilejä. Lähirakennuksessa syttyi tulipalo, joka saatiin sammutettua myöhemmin.

Armeijan edustaja kiisti kirkkoa ammutun ja sanoi sotilaiden ampuneen suojatulta evakuoidessaan kirkon vierestä haavoittuneita sotilaita, kun palestiinalaiset jatkoivat tulitusta. Israelin armeija on kieltänyt sotilaita tulittamasta uskonnollisia rakennuksia.

Kaupunginjohtaja Mohammed al-Madani kertoi aamulla puhelimitse kirkosta armeijan sotilaiden ja kahden panssarivaunun tulittaneen kirkkoa. Myös kirkkoon saarrettu pappi kertoi uutistoimisto Reutersille Israelin tehneen aseellisen hyökkäyksen kohti kirkkoa ja sytyttäneen tulipalon.

Nimettömänä pysytelleen Israelin turvallisuuslähteen mukaan palestiinalaiset ampuivat ensin kohti sotilaita ja heittivät kranaatteja kirkon alueelta, jolloin armeija vastasi tulitukseen. Hän ei vahvistanut tietoa, jonka mukaan itse Syntymäkirkkoa kohti olisi ammuttu. Palestiinalaisosapuoli puolestaan kielsi aloittaneensa tulitaistelun.

Vahvistamattomien tietojen mukaan Israelin armeija ampui tulipaloa sammuttamaan kiirehtineen palestiinalaispoliisin, ja kaksi israelilaissotilasta haavoittui kahakassa. Armeija syytti palestiinalaistaistelijoita myös tulipalon sytyttämisestä, ja Madani puolestaan sanoi armeijan estäneen paloautoja pääsemästä palopaikalle.

Yhteenotot jatkuivat myös Nablusissa.

Israel vahvistaa joukkojaan Libanonin rajallaIsraelin armeija on ilmoittanut vahvistavansa joukkojaan Libanonin vastaisella rajalla Hizbollah-sissien iskujen takia.

Armeijan tiedottajan mukaan lisää reserviläisiä on kutsuttu palvelukseen lähetettäväksi Libanonin rajalle. Hän ei kuitenkaan kertonut kuinka suurista miesmääristä on kyse.

Hizbollahin eilisissä raketti-iskuissa haavoittui kuusi sotilasta, ja Israelin pohjoisten kaupunkien asukkaita kehotettiin illalla hakeutumaan suojaan mahdollisilta uusilta Libanonin puolelta tulevilta ohjusiskuilta.

YK ei hyväksy Israelin voimankäyttöäSuljettujen ovien takana kokoontunut YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi Israelin voimankäytön. Sitä on "mahdotonta hyväksyä", turvallisuusneuvosto totesi kannanotossaan viime yönä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell puolestaan lähti neuvottelumatkalle kohti Lähi-itää varoittaen, ettei hän ehkä kykene saamaan aikaan tulitaukoa. Yhdysvallat on useaan kertaan vaatinut väkivallan lopettamista heti.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.