Israelin maahyökkäys kylvi kuolemaa Gazassa

Israelin maahyökkäys Hamas-järjestöä vastaan on kärjistänyt Gazan humanitaarista kriisiä, sanovat avustusjärjestöt.

Sähköt ja teleyhteydet alueelle ovat poikki, ja asukkaat kärsivät vakavasta ruokapulasta.

Suuressa osassa Gazaa vallitsee lähes täydellinen sähkökatkos. Myöskään lankapuhelimien ja kännyköiden verkot eivät toimi, sillä sähkökatkojen aikana ne tarvitsisivat toimiakseen varageneraattoreita. Näihin ei ole kuitenkaan polttoainetta, kertoi YK:n humanitaarisen avun järjestö.

Sähköt ovat olleet poikki jo kaksi vuorokautta myös kaikissa Gazan sairaaloissa, joissa on jouduttu turvautumaan varageneraattoreihin. Järjestön selonteon mukaan Israelin viranomaiset ovat lisäksi estäneet Kansainvälistä Punaista Ristiä toimittamasta lääkintäryhmää Gazan suurimpaan sairaalaan Shifaan.

Israelin mukaan Maailman elintarvikejärjestön WFP:n varastot Gazassa ovat täynnä ruokaa, mutta Hamas on lopettanut elintarvikkeiden jakelun. WFP:n edustaja kertoi kuitenkin sunnuntaina, että varastot ovat vain puolillaan. Lisää ei kuitenkaan pystytä toimittamaan, sillä konfliktialueelle meneminen on liian vaarallista.

Perheet kauhuissaan

Palestiinalaisperheet ovat paenneet kauhuissaan Israelin maahyökkäystä Gazassa. Ne, joilla oli mahdollisuus, pakenivat autoilla. Osa lähti matkaan jalan.

Viiden hengen perheen kerrottiin kuolleen autoonsa, kun Israelin ammus osui siihen.

Myös puolen miljoonan asukkaan Gazan kaupungissa kadut olivat autiot. Israelilaissotilaiden kerrottiin saartaneen kaupungin ja ottaneen haltuunsa tärkeimmät sinne johtavat tiet.

Israelin maahyökkäyksen ensimmäinen yö oli Gazan alueen asukkaille uneton. Armeija tulitti rantakaistaletta samalla aikaa maalta, mereltä ja ilmasta. Palestiinalaisjärjestö Hamasin taistelijat vastasivat raketein ja kranaatein.

- Lapseni ovat paniikissa koko yön kestäneestä pommituksesta, kertoi kaupungin eteläpuolella asuva Samir Haji.

- Vapisemme kuten lapsemmekin. Ennen tätä hyökkäystä (Israelin) saarto tappoi meitä. Tämä on sietämätöntä, sanoi samassa kaupunginosassa asuva Yehia Anis Hussein.

Haavoittuneita leikataan käytävillä

Israelin hyökkäyksen uhreja kiidätettiin Gazan kaupungin sairaalaan, jossa avustusjärjestöt ovat kuvailleet tilannetta epätoivoiseksi.

Uhreja on enemmän kuin ehditään hoitaa. Silminnäkijät kertoivat, kuinka sairaalan lattia on värjäytynyt punaiseksi haavoittuneiden verestä.

- Potilaita makaa joka puolella, ja haavoittuneita joudutaan leikkaamaan käytävillä. Potilaita kuolee koko ajan ennen kuin ehdimme hoitaa heitä, kertoi norjalainen kirurgi Erik Fosse uutistoimisto NTB:lle.

Sen jälkeen kun Israelin maahyökkäys alkoi leilen illalla Shifan sairaalaan on virrannut potilaita tauotta. Fossen mukaan useiden vammat ovat vakavia.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat